Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Van schapenweide tot zee: het Noord-Hollandpad op Texel

Strand, grasdijken, weilanden, polders, duinen en zelfs een stukje heide: op de twee Texel-etappes van het Noord-Hollandpad ontdek je de veelzijdigheid van het Noord-Hollandse landschap. Inclusief eilandgevoel én vriendelijke schapen. Als dat niet ontspannen wandelen is!

 

Overweldigende rust en nieuwsgierige schapen

Een goede nacht en een schaaltje Texelse schapenyoghurt: mijn wandelweekend op Texel begint goed bij Hotel Brasserie Rebecca in De Waal. Gisteren ben ik met een huurfiets van Rijwielverhuur Veerhaven Texel vanaf de veerpont hierheen gereden. Het kleinste dorp van Texel ligt precies op de grens tussen etappe 1 en 2, en is dus een mooi uitgangspunt om beide te wandelen. Vandaag wandel ik in noordelijke richting naar het topje van Texel. Ik ben nog maar net het dorp uit, of ik loop al door het eerste natuurgebied: Waalenburg. Dat het ooit een kweldergebied was, is nu alleen nog aan een aantal oude, slingerende kreken te zien. Doordat de oude zeedijk meerdere keren doorbrak, ontstonden meertjes, ook wel walen genoemd. Aha, daar komt dus de naam De Waal vandaan! Vervolgens gaat de route dwars door de weilanden. En dat betekent: klimmen over hekjes. Met nieuwsgierige ogen kijken de schapen me aan terwijl ik over een wiebelig houten hek klauter. Wandelaars zien ze duidelijk niet veel. De rust op het Noord-Hollandpad is verbazingwekkend op het druk bezochte Texel in de zomer.

 

Etappe 1 schapen dijk Janna // zeedijk_de_cocksdorp_janna_kamphof_kopie.jpg (764 K)

Heel veel schapen op etappe 1

 

Van de weilanden naar de kust

Op m’n gemak wandel ik over de lange grasdijk door de polder van Eierland. Links en rechts van me wisselen de gewassen op de velden zich af, in de verte vang ik al een glimp van de vuurtoren op. Het Eierlands Kanaal steek ik met een trekpontje over en op de steiger eet ik daarna mijn lunch. Het toetje haal ik een klein uur later bij IJsboerderij Labora aan de rand van De Cocksdorp. De rij bij de ijssalon belooft veel goeds; het roomijs is inderdaad heerlijk vol van smaak en het sorbetijs verfrissend. Het geeft me energie voor de laatste kilometers. Inmiddels zit ik zo in het ritme van wandelen door weilanden en klimmen over hekjes, dat ik verrast ben als ik in De Cocksdorp met een trap de dijk beklim en de Waddenzee zich plotseling voor me uitstrekt. Een aangenaam briesje komt me tegemoet. Met uitzicht op zee wandel ik naar het einde van de zeedijk, dat ook het einde van etappe 1 is. Omdat ik nog puf en zin heb, loop ik door de duinen verder naar het noordelijkste puntje van Texel. Vanaf de vuurtoren heb je – uniek in Nederland – naar drie kanten uitzicht op zee!

 

 Etappe1 Janna over Hekje // hek_grasdijk_etappe_1_noord-hollandpad_texel_janna_kamphof_kopie.jpg (782 K)

Op etappe 1 kom je regelmatig overstapjes en hekjes tegen

 

Culinaire afsluiting van de eerste dag

De Texelhopper zorgt dat ik eenvoudig en snel weer terug naar De Waal kom. Even bellen met de centrale, start- en eindhalte doorgeven en een klein uur later brengt het busje me terug naar De Waal. Daar spring ik onder de douche en schuif daarna aan voor het diner in Brasserie Rebecca. “Lekker gewandeld? Zin in een koud drankje?” word ik begroet. Er volgt een heerlijk verrassingsmenu. De broers Melvin en Leon van Sambeek combineren graag lokale producten met een Aziatische en Zuid-Amerikaanse twist tot gerechten met bijzondere smaakcombinaties. Het brood met bierbostel van de lokale brouwerij is om te smullen, het hoofgerecht met verschillende bonen en eetbare bloemen een smaakexplosie en dan hebben we het nog niet eens over het toetje met gevulde kersen en selderij-ijs gehad… Een feestje na zo’n lange wandeling.

 

Van kleinste naar grootste dorp

De volgende ochtend begin ik aan de tweede etappe van het Noord-Hollandpad. Van het kleinste dorp wandel ik eerst naar het grootste van Texel: Den Burg. Ik besluit de kleine omweg naar het centrum te maken en dat is maar goed ook; Den Burg heeft een mooi historisch centrum vol panden met karakteristieke gevels. Op de Vismarkt las ik een koffiepauze in bij de Texelse Branding: een café, koffiebranderij en bio-bakkerij in een. Een betere combinatie bestaat er volgens mij niet. Eerlijke koffiebonen, lokale ingrediënten en veel zelf maken: duurzaamheid is belangrijk voor eigenaar Evert Malschaert. “We maken zoveel mogelijk zelf. Ook bijvoorbeeld onze limonades, want dat scheelt een hoop transport van glas,” vertelt hij. De passie straalt er vanaf en is ook terug te proeven in mijn lekkere lunch.

 

 Etappe 1 Janna wandelt over de dijk // wandelen_prins_hendrik_zanddijk_texel_janna_kamphof_kopie.jpg (786 K)

Wandelen langs de Waddenzee, heerlijk verkoelend

 

Hoogste en laagste punt van Texel

Daarna volgt het letterlijke hoogtepunt van deze etappe van het Noord-Hollandpad: de Hoge Berg. Met 15 meter is dit het hoogste punt van Texel, dat zo’n 150.000 jaar geleden in de ijstijd is ontstaan door klei-opstuwingen. En vanaf hier zie ik de zee al! Over het idyllische Skillepaadje loop ik vervolgens richting de kust. Onderweg kom ik nog langs de Apotheek, een stuk weiland waar vroeger zieke schapen heen werden gebracht om door de kruiden en planten die hier groeien weer gezond te worden. Ik pak een randje van het historische dorpje Oudeschild mee en vervolg dan mijn weg langs zeedijk. Het is de moeite waard naar een van de uitzichtpunten op de dijk te lopen. Dan zie je de uitgestrekte Waddenzee aan de ene kant en de weilanden met Fort Schans aan de andere kant. Dit stervormige fort werd in de 16e eeuw door Willem van Oranje aangelegd om het eiland en de Rede van Texel tegen de Spanjaarden te beschermen.

 

 Etappe 2 overzicht veld Janna // hoge_berg_texel_janna_kamphof_kopie.jpg (774 K)

Hoogste punt: de Hoge Berg

 

Afscheid van Texel: lammetjes knuffelen

Vervolgens duik ik het binnenland van Texel in en verandert het landschap wéér. Dit is een van de dingen die het Noord-Hollandpad op Texel zo interessant maken: de afwisseling van verschillende landschappen en paadjes. Ook leuk: een bezoek aan de Schapenboerderij Texel voordat je de laatste kilometers naar de veerboot wandelt. Ik ga in het stro zitten en een paar minuten later zit het eerste lammetje al op m’n schoot. Een ander knabbelt zachtjes aan mijn mouw. Het is dat ik vandaag nog met de veerboot naar het vasteland wil, anders had ik wel uren kunnen blijven zitten. Met wandelkleding die naar schaap ruikt, ga ik verder. Vlak voordat ik de laatste duinen en dus bijna de kust bereik, klim ik over een hek en word begroet door een hele kudde schapen. Ze blaten me na, een beetje alsof ze me alvast uitzwaaien. Nog een klein wandelen stukje door de duinen, langs de heide die net begint te bloeien, over de Texeler Dijk langs de Mokbaai en dan stap ik op de boot naar Den Helder. Een halfuurtje rust krijgen mijn vermoeide wandelbenen, voordat ik het laatste kilometers door Den Helder ‘uitwandel’. Precies op tijd voor de trein kom ik aan bij het einde van de tweede etappe. Het ontspannen gevoel van de tocht houd ik voorlopig nog wel even. Het was een wandelweekend, maar het lijkt net alsof ik een hele wandelvakantie achter de rug heb.

 

Tekst: Janna Kamphof

Outdoor blogger Janna Kamphof (25) wandelde op twee zomerse dagen etappe 1 en 2 van het Noord-Hollandpad op Texel. Wandelen, fietsen, watersport: Janna wordt blij van alles dat je buiten kunt doen. Zij komt uit Noord-Holland en vond het ontzettend leuk om met het Noord-Hollandpad een andere kijk op haar ‘thuisprovincie’ te krijgen.

 

Op niederlande-aktiv.de schrijft ze in het Duits over actieve vakanties en duurzaam reizen in Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?