Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 5
Wieringerwaard - Kolhorn

  • Print

10 km – Wandelen door de voormalige Zuiderzee op het Noord-Hollandpad

Deze etappe is de kortste van het Noord-Hollandpad. Van Wieringerwaard - zo’n typisch Noord-Hollands dorpje met een wit kerkje, monumentale boerderijen en een 50 meter hoge, oude watertoren - is het maar 10 kilometer naar Kolhorn, een oud vissersdorp dat vroeger aan de Zuiderzee lag. Je bent hier continu op de grens van oud en nieuw land.

De wandeling gaat voornamelijk over grasdijken. Voor Molen De Hoop ga je via dijkbuurtje Nieuwesluis over de grasdijk van het Waardkanaal. Hier is een langgerekte strook weiland en akker ecologisch ingericht. Het gebied bestaat uit water, moerasachtige oevers en rietveld. Deze natuurbuffer versterkt de waarde van het kanaal als verbindingsweg voor plant en dier. Het is een trekgebied voor vlinders en doortrekkende riet- en moerasvogels. Om die reden mag je ook alleen op de kruin van de dijk wandelen. Een bijzonder natuurlandschap, mede vanwege het vele riet dat hier groeit. Meestal is dat schaars in een akkerbouwlandschap.

Westfriese Omringdijk

De Waarddijk komt uit op de Westfriese Omringdijk, een 126 kilometer lange dijk die verschillende korte dijken met elkaar verbindt en oorspronkelijk bedoeld was als zeewering bij de Zuiderzee. Pas met de komst van de Afsluitdijk verloor het zijn functie, maar de Westfriese Omringdijk wordt nog steeds als een zeewering onderhouden.

Vissersdorp Kolhorn

Het eindpunt is Kolhorn. Een typisch Noord-Hollands dorpje. Kolhorn is een oud vissersdorp dat voor de inpoldering nog pal aan de Zuiderzee lag. Overblijfselen, zoals de zwarte boeten (schuren waarin turf werd bewaard), zijn hier nog goed te zien en daarom is het dorpsgezicht grotendeels beschermd. De boeten zijn hier en langs de Westfriese Omringdijk gerestaureerd en ingericht als museum. In museum De Turfschuur leer je veel over de strijd tegen het water in Noord-Holland, dat onder de zeespiegel ligt. Als afsluiter kan je op het nieuwe terras van de Egelantier een biertje en bitterballen nemen. Wil je uitgebreider eten? Restaurant de Roode Leeuw of het Anker liggen vlakbij.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Bijzonderheden

Op deze etappe mag je geen honden meenemen (ook niet aangelijnd) vanwege schapen. Op de Noordhollandschkanaaldijk mag je alleen op de graskruin wandelen.

Openbaar vervoer

Vanaf CS Schagen of Anna Paulowna gaat een bus naar Wieringerwaard. Uitstappen bij de halte t.o.v. de buurtsuper. Vanuit Kolhorn gaat er een bus naar CS Schagen.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?