13 km - Wandelen door Laag-Holland op het Noord-Hollandpad
Deze korte maar enerverende etappe is een mix van aangename, rustige landweggetjes en onverharde kerkenpaden, van strakke vaarten en kronkelige slootjes, veenweiden en grasdijken met veel overstapjes. En van molens, want je bent hier omringd door vele droogmakerijen waar in de 17e eeuw hele molenparken zorgden voor nieuw land. Je wandelt in deze regio onder de zeespiegel, vandaar de naam Laag-Holland.
Laag-Holland is een nationaal landschap, wat betekent dat het landschap intact moet blijven en er dus geen grootschalige nieuwbouw mag plaatsvinden. Wel zo fijn, want hierdoor blijven de oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten behouden en kun je hier blijven genieten van de natuur en de rust. De Beemster, dat werd drooggelegd door 43 molens, staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Obdam
Ook Obdam, dat op de dam ligt, werd rond 1600 bevrijd van het uitdijende meer, net als Polder de Wogmeer. Van de zes molens die het hier droog hielden is Poldermolen Nieuw Leven nog overgebleven. Hij ligt op de route van het Noord-Hollandpad. Ook verderop bij Rustenburg staan nog drie markante molens. Hier ben je ongeveer halverwege de etappe, dus café-restaurant de Gouden Karper is een mooie plek voor een tussenstop.
Weidevogels
Geniet hier verder van de rust en de ruimte. Ook weidevogels vinden het hier fijn. In het voorjaar zijn de grutto’s en tureluurs goed te horen. Maar ook de kleine plevier, bosruiter en kluut en waterhoen kom je hier tegen. Natuurorganisaties en boeren doen er alles aan de weidevogels te beschermen.
Schermereiland
Eindpunt Schermerhorn ligt op wat ooit het Schermereiland was. Het eiland is ontstaan in de Middeleeuwen, omdat in het aangesloten veengebied achter de Noord-Hollandse duinen stukken veen werden weggeslagen. Hierdoor ontstonden grote meren als het Schermeer en het Beemstermeer. De eerste bronnen over bewoners van het Schermereiland dateren van na die tijd. De bewoners leefden van landbouw en visserij, later ook van haringvisserij en walvisvaart. Toen in 1612 de Beemster en in 1635 de Schermer werden drooggemaakt, hield het Schermereiland op een eiland te zijn.
Schermerhorn
Vlak bij Schermerhorn zie je nog een paar bewaard gebleven windmolens die voor de inpoldering zorgden. Voor de geschiedenis van het Schermereiland moet je naar De Rijp, naar Museum in ’t Houten Huis. Over het maritieme verleden van deze streek kom je meer te weten in de Hervormde Kerk van Schermerhorn, nabij het eindpunt van deze etappe.
Tips voor onderweg
- Museum in t Houten Huis, Tuingracht 13, De Rijp, www.houtenhuis.nl
- Hervormde Kerk, Oosteinde 2, Schermerhorn, www.grotekerkschermerhorn.nl
- Museummolen Schermerhorn, Noordervaart 2, Schermerhorn, www.museummolen.nl
- Toeristische informatie over de regio: www.laagholland.com en www.hollandbovenamsterdam.com
Alternatieve route broedseizoen
Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.
Bijzonderheden
Meer over het Land van Leeghwater vind je op de toeristische website
Meer over Laag-Holland vind je op www.laagholland.com
Openbaar Vervoer
In Obdam is een NS-station.
Vanuit Schermerhorn kun je met bus 129 naar het NS-station in Alkmaar.
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Zuid-Noord



