Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 9
Obdam - Schermerhorn

  • Print

13 km - Wandelen door Laag-Holland op het Noord-Hollandpad

Deze korte maar enerverende etappe is een mix van aangename, rustige landweggetjes en onverharde kerkenpaden, van strakke vaarten en kronkelige slootjes, veenweiden en grasdijken met veel overstapjes. En van molens, want je bent hier omringd door vele droogmakerijen waar in de 17e eeuw hele molenparken zorgden voor nieuw land. Je wandelt in deze regio onder de zeespiegel, vandaar de naam Laag-Holland.

Laag-Holland is een nationaal landschap, wat betekent dat het landschap intact moet blijven en er dus geen grootschalige nieuwbouw mag plaatsvinden. Wel zo fijn, want hierdoor blijven de oude molens, droogmakerijen, weidse uitzichten behouden en kun je hier genieten van de natuur en de rust. De Beemster werd drooggelegd door 43 molens en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bekijk voor een impressie van etappe 9 en 10 onderstaande video:

Obdam

Ook Obdam, dat op de dam ligt, werd rond 1600 bevrijd van het uitdijende meer, net als Polder de Wogmeer. Van de zes molens die het hier drooghielden is Poldermolen Nieuw Leven - op de route van het Noord-Hollandpad - de enige die is overgebleven.  Verderop bij Rustenburg staan nog drie markante molens. Hier ben je ongeveer halverwege de etappe, dus café-restaurant de Gouden Karper is een mooie plek voor een tussenstop.

Weidevogels

Geniet hier verder van de rust en de ruimte. Ook weidevogels vinden het hier fijn. In het voorjaar zijn de grutto’s en tureluurs goed te horen. Maar ook de kleine plevier, bosruiter en kluut en waterhoen kom je hier tegen. Natuurorganisaties en boeren doen er alles aan de weidevogels te beschermen.

Schermereiland

Eindpunt Schermerhorn ligt op wat ooit het Schermereiland was. Het eiland is ontstaan in de Middeleeuwen, omdat in het aangesloten veengebied achter de Noord-Hollandse duinen stukken veen werden weggeslagen. Hierdoor ontstonden grote meren als het Schermeer en het Beemstermeer. De eerste bronnen over bewoners van het Schermereiland dateren van na die tijd. De bewoners leefden van landbouw en visserij, later ook van haringvisserij en walvisvaart. Toen in 1612 de Beemster en in 1635 de Schermer werden drooggemaakt, hield het Schermereiland op een eiland te zijn.

Schermerhorn

Vlak bij Schermerhorn zie je nog een paar bewaard gebleven windmolens die voor de inpoldering zorgden. Voor de geschiedenis van het Schermereiland moet je naar De Rijp, naar Museum in ’t Houten Huis. Over het maritieme verleden van deze streek kom je meer te weten in de Hervormde Kerk van Schermerhorn, nabij het eindpunt van deze etappe.

Tips voor onderweg

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Openbaar Vervoer

In Obdam is een NS-station.
Vanuit Schermerhorn kun je met bus 129 naar het NS-station in Alkmaar.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?