Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 8
Kolhorn - Obdam

  • Print

22 km – Wandelen langs pittoreske dorpjes op het Noord-Hollandpad

Midden tussen de weilanden ligt Kolhorn. Als je goed kijkt naar de schilderachtige ligging van dit dorpje achter de dijk kun je je wel voorstellen dat Kolhorn vroeger aan de Zuiderzee lag. Sinds de inpoldering ligt het voormalige vissersdorp midden in het Westfriese landschap en heeft het een beschermd dorpsgezicht.

Voor het Noord-Hollandpad is Kolhorn een belangrijk knooppunt. Je kunt vanuit hier zowel met etappe 5, 7 als 8 beginnen en als je een paar nachten in Kolhorn logeert kun je de drie etappes goed combineren. Ook als je hier niet overnacht is het de moeite waard om even door dit pittoreske dorpje te wandelen. Hier staan nog oude zwarte boeten (schuren) waarin turf werd bewaard voor de handel. De boeten zijn gerestaureerd en ingericht als museum. Via een loopbrug kun je museum De Turfschuur bezoeken.

Omval-Kolhorn

Op weg naar lintdorp Obdam wandel je via de Westfriese Omringdijk het Oude land der West-Friezen in: je bent hier nu in een veenland met vele stolpboerderijen en lintdorpen. Je komt langs dijken, bochtige veenriviertjes, rechte kanalen en oude droogmakerijen. Afwisselend qua landschap, met veel bruggetjes en overstapjes. En hoog gras, want vanwege de natuur wordt hier maar twee keer per jaar gemaaid. Goede (waterdichte) wandelschoenen en een lange broek zijn dan een uitkomst. Langs het Noord-Hollandpad ligt ook de natuurverbinding Omval-Kolhorn. Sinds de realisatie in 2013 bieden de oevers schuil- en broedplaatsen voor vogels en vissen.

Irish Cottage

Via allerlei kleine typisch Noord-Hollandse dorpjes kom je in Verlaat waar de Irish Cottage staat. Je kijkt je ogen uit, zoveel whisky’s staan hier. Op de uitgebreide kaart staan onder andere pancakes met maple syrup en verse aardbeien. Een aanrader! Het dorpje Verlaat dankt zijn naam aan de sluis van Niedorp, waarin tot 1942 de schepen werden geschut. Langs het water ligt ook de oude Herberg ’s Lands Welvaren, nu verbouwd tot een statig woonhuis. Oude Niedorp is een typisch lintdorp. De bollenindustrie rukt op in het landschap, maar weilanden en windmolens bepalen (nog) steeds het beeld. Rode kool en witte kool zijn duidelijk de favorieten van de streek. Mooi zijn de spectaculaire Noord-Hollandse luchten en landschappen met koeien en paarden, grasdijken met schapen. De Obdammermolen komt langzaam in het zicht.

Mooiste kerk van Noord-Holland

De naam zegt het eigenlijk al: Obdam is aangelegd op een dam. Deze voormalige vissersplaats werd rond 1100 gesticht in een zeer nat veengebied. De Obdammers waren de eerste die het gebied bedijkte met een dwarsdijk om zichzelf tegen het water te beschermen. De glorie van weleer vind je terug in het karakteristieke treinstation van Obdam en in de Sint-Victorkerk.

Alternatieve route broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 maart– 1 juli) is een deel van deze etappe afgesloten voor wandelaars. Volg in deze periode de alternatieve route zoals aangegeven in de routebeschrijvingen. Houd onderweg ook de borden goed in de gaten. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Het begin-/eindpunt van deze etappe is in Obdam bij het NS-station.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?