Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 3 Den Helder NS - Julianadorp

15 km – Langs forten en struinnatuur

Den Helder is vooral bekend als belangrijkste marinebasis van Nederland en als centraal punt voor de offshore-industrie in de Noordzee. Ook vind je er historische forten, lage duinen en beschermde natuur. Natuurliefhebbers komen hier dus ook zeker aan hun trekken. De Helderse Duinen tellen vele meertjes en bossen. Het gebied is een eldorado voor beschermde planten en dieren. De natuur in deze duinen is zo waardevol, dat ze samen met de verderop gelegen Noordduinen tot op Europees niveau beschermd worden. Meer over de natuur rondom Den Helder is te vinden op Landschap Noord-Holland.

etappe 3. De Nollen

Duingraslanden en waterpartijen

De route gaat verder via de 19-eeuwse liniedijk naar Fort Dirksz Admiraal, dat een weids uitzicht biedt over het gebied rond Den Helder. Vanaf hier wandel je naar beneden langs paarden en koeien, over een buitenwal naar een schouwpad (een pad langs een watergang) en richting NS-station Den Helder-Zuid. Via de groene zuidrand van de stad volgt recreatiegebied Mariëndal, dat uit ruim 50 hectare struinnatuur bestaat. Bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen.

Oase van groen

De wandelroute eindigt in een oase van groen bij Noorderhaven, een woon- en leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking, in Julianadorp. Ooit een klein dorp, maar nu belangrijk voor het toerisme door de aanwezige vakantieparken en een golfbaan.

Etappe 3. Rimpelroos

GPX bestand GPX bestand BroedseizoenPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum de Helderse Duinenligt vlakbij de route, op ca. 7 kilometer wandelen vanaf Den Helder. De Helderse Vallei is een natuurcentrum met kinderboerderij, gelegen aan de groene Zuidkant van Den Helder. Een bezoekje is goed te combineren met een wandeling op het Noord-Hollandpad. 

Op het terrein van De Helderse Vallei zijn leuke ontdekkingen te doen, zoals een vogeltuin, wilde bloementuin en een blote voetenpad. De toegang is gratis. In het bezoekerscentrum is een permanente expositie waar u in vogelvlucht kennismaakt met de omliggende natuurgebieden.
 
De natuur rondom het centrum is veelzijdig. U kunt er genieten van de duinen en het vlakbij gelegen strand, het moerassig struingebied, het bos Donkere Duinen en de bloeiende bollenvelden in het voorjaar. Ook vindt u er een uitkijktoren, Eko-Klimparcous en kanoverhuur in de buurt.

Openbaar vervoer

Op het eindpunt in Noorderhaven (Julianadorp) kunt u met de Connexion-bus terug naar het startpunt (lijnen 31, 32) , naar NS-Den Helder Zuid (alleen 32), naar Schagen (152) of Alkmaar (151): redelijk frequent, zondags wat minder. Kijk voor meer informatie op www.connexxion.nl. Onderweg kunt u in het zomerseizoen (ongeveer eind mei-begin september) de Kustbus (lijn 266) pakken: dan op de Fiets-Kanoroute 1e zijpad nemen naar Strandslag Zandloper. Voor exacte tijden:

Meer inspiratie?

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze etappe.