Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 10 Schermerhorn - Akersloot

15 km - Banjeren door oeverlanden

Rechte wegen, sloten en vaarten, een 17e eeuwse droogmakerij en Hollandse luchten. Dat vind je allemaal in de Schermer. Een waterrijk gebied met dorpjes waar de huizen nog aan het water liggen.

Een belangrijk natuurgebied hier is De Eilandspolder. Een door mensenhanden gemaakt landschap tussen de Schermer en de Beemster. Het landschap is hier weidse en open, aangevuld met mooie, historische dorpen als De Rijp, Grootschermer en Driehuizen.

Etappe 10. Molen huisje

UNESCO Werelderfgoed

Als Nederlanders zijn we trots op onze technische kennis waarmee we de strijd met het water aangaan. De droogmakerijen De Beemster en De Schermer zijn hier mooie voorbeelden van. Beide drooggelegd in de Gouden Eeuw. Kenmerkend voor De Schermer en De Beemster zijn de geometrische opzet van de wegen en sloten en de stolpboerderijen met hun piramidedak en het vierkante boerenerf. De Beemster is hiervoor in 1999 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. In De Schermer bepalen de elf eeuwenoude molens nog steeds het landschap. Een van de molens is nu een museum.

Etappe 10. Wandelaars op de steiger

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Openbaar vervoer

In Rustenburg, Ursem en Schermerhorn de bus.

Etappe 10. Nick Jonk en molen

Bezienswaardigheden

Bezoek ook eens de toeristische website van het Land van Leeghwater.
En de prachtige beeldentuin van Nic Jonk