Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 6
Den Oever - De Haukes

  • Print

13 km – Wandelen over voormalig eiland Wieringen op het Noord-Hollandpad

We maken met deze etappe even een sprongetje naar de andere Kop van Noord-Holland. Naar Den Oever waar de Afsluitdijk ligt, de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. Je wandelt hier dwars over het voormalige eiland Wieringen met zijn oer-Hollandse natuur en vergezichten.

Wat de Zuiderzeewerken voor de Noord-Hollandse dorpen aan de westkant van de provincie betekende kom je meerdere keren tegen op het Noord-Hollandpad. Den Oever is ook een alternatief startpunt en een zijtak van het Noord-Hollandpad, omdat het zonde is de bijzondere sfeer op het voormalige eiland Wieringen met zijn houtwallen, slingerende wierdijken en knusse dorpen over te slaan.

Bekijk voor een impressie van etappe 6 en 7 onderstaande video:

Den Oever

Den Oever is een belangrijke vissershaven. Ruik de vis, ervaar de bedrijvigheid en het echte waddengevoel even verderop langs de dijk. Op vrijdag is het hier een drukte van belang. Dan komen de vissersboten binnen met hun verse waar. Op zaterdag kunnen ook particulieren terecht op de visafslag om een visje te kopen. Blijf je langer in Den Oever, ga dan ook het Wad op. Een geliefde plek voor de duizenden vogels die hier in alle jaargetijden neerstrijken.

Infocentrum Vikingen

In Den Oever is ook het infocentrum Vikingen gevestigd. In de vroege middeleeuwen kwamen die hier al naar toe vanuit Denemarken. In 1996 werd bij Westerklief een heuse zilverschat van de Vikingen gevonden. In het museum kun je de sieraden en wapens uit die tijd bekijken en een replica van een Vikingschip.

Wieringermeerpolder

De etappe naar De Haukes is een verkenning van het vroegere eiland Wieringen, dat aan de ene kant wordt begrensd door water en aan de andere kant door de Wieringermeerpolder (3,5 meter onder NAP). Een oer-Hollands open en weids landschap met fascinerende vergezichten en bochtige zeedijken. De bijzondere sfeer wordt ook veroorzaakt door een lichtglooiend landschap. Ontstaan in de voorlaatste ijstijd waarbij twee keileemheuvels werden opgestuwd tot 12 meter boven NAP. Goed te zien bij het eindpunt, het haventje van De Haukes. De dijk waarover je wandelt is een van de laatst overgebleven historische wierdijken in Noord-Holland. Sinds 1986 staat hij op de monumentenlijst. Kijk hier ook nog even goed om je heen, want vlakbij Hippolytushoef groeit een zeldzame paarse distel.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

 

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Zuid-Noord

 

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?