Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 2
De Waal - Den Helder

  • Print

19 km – Wandel door de binnenlanden van Texel op het Noord-Hollandpad

De tweede etappe van het Noord-Hollandpad start in De Waal, het kleinste dorp op Texel met nog geen 300 inwoners. Vroeger lag het aan zee. De droogmaking van de polder Waal en Burg zorgde ervoor dat De Waal nu op de grens van het oude en het nieuwe land van Texel ligt. In dit schilderachtige dorpje tref je een gemoedelijke sfeer, smalle straatjes, oude huisjes en boerderijen.

De Texelhopper brengt je naar Hotel de Waal waar de etappe begint. Neem eerst een kijkje in Museum Waelstee, het Cultuurhistorisch Museum Texel. Het geeft een veelzijdig beeld van het vroegere (boeren)leven op Texel. Dan is het tijd om te gaan wandelen, zeker als je aan het einde van de dag de boot naar Den Helder wil halen. Als je het leuk vindt om onderweg ook de dorpjes langs de route te bezoeken, dan kun je deze etappe van 19 km beter in twee dagen lopen.

Het gezellige Den Burg

Vanuit De Waal wandel je over de karakteristieke Bomendiek - die vroeger Waaldam heette en het eiland beschermde tegen het oprukkende zeewater - naar polder en buurtschap Tienhoven. Je wandelt nu wel het gezellige Den Burg voorbij. Dit grootste dorp van Texel heeft veel restaurants, leuke winkels en terrassen. Op maandag is er markt. Een letterlijk hoogtepunt is de Hoge Berg op 15m. Een bijzondere plek, want het is de hoogste plek van de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd en het hoogste punt op Texel.

Tuinwallen en schapenboeten

Voor je in de vissershaven van Oudeschild aankomt, maak je eerst kennis met twee kenmerkende elementen van het eiland: tuinwallen en schapenboeten. Tot de tweede helft van de 16e eeuw mochten boeren hun vee overal laten grazen. Daarna verviel dat recht en moest het vee op eigen land blijven. Daarom werden er tuinwallen gemaakt van graszoden. In 1968 werd het gebied rondom de Hoge Berg een beschermd landschapsreservaat. Een ander fenomeen op het oude land van Texel zijn de schapenboeten: kleine schuren waarin hooi en voer voor de schapen werd opgeslagen.

Cultuur snuiven in Oudeschild

Oudeschild is een dorp op de zeedijk van Texel. Het is een echte vissershaven waar je ook goed vis kunt eten. Er is een jachthaven en als je het Wad op wil kun je hier een rondvaart reserveren. Of de bierbrouwerij van de echte Texelse Skuumkoppe bezoeken. Het centrum van Oudeschild ligt niet op de route, dus als je het dorpje wilt bezoeken moet je even afbuigen. Wel op de route liggen de Apotheek – een stuk beschermd grasland waar boeren hun zieke schapen lieten grazen om aan te sterken – en het stervormige Fort De Schans dat is aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. In de veerhaven ga je weer op de boot naar marinebasis Den Helder.

Alternatieve route broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april – 1 juli) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Volg dan de alternatieve route via het dorpje Oudeschild. Houd de borden goed in de gaten. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit de vaste buslijn 28 tussen de Veerhaven, Den Burg Centrum en De Koog. Voor alle andere bestemmingen kun je een busje van de Texelhopper reserveren. www.texelhopper.nl

De overtocht (5 kilometer) kan je online reserveren bij Teso.

Routebeschrijving Noord - Hollandpad - Etappe 2. Noord Zuid.docx
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Zuid-Noord

Startpaneel etappe 2

 

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?