Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 7
De Haukes - Kolhorn

  • Print

17 km – Wandelen langs het Amstelmeer op het Noord-Hollandpad

Vanuit De Haukes wandel je weer terug naar Kolhorn, dat in het bovenste deel van het Noord-Hollandpad een belangrijk knooppunt is. Maar het zou zonde zijn om de bijzondere sfeer op het voormalige eiland Wieringen niet in het Noord-Hollandpad op te nemen. Vandaar dat hier een zijtak (etappe 6 en 7) loopt van en naar Kolhorn.

De Haukes is een sfeervol dijkdorpje aan een oude haven. Vroeger legde hier naast de vissersschepen ook de postboot van het vasteland aan. Die boot moest aanvankelijk van ver komen: eerst vanuit Oudesluis in de Zijpepolder (sinds 1597), later vanuit Nieuwesluis in de Wieringerwaard (sinds 1611) en nog later vanaf de monding van het Oude Veer in de Anna Paulownapolder (sinds 1847). De overtocht moet toen vanwege de rechte wierdijken veel indruk hebben gemaakt op de reizigers. Zo heeft F. Allan het in zijn Wieringengids uit 1855 over ‘witte wierdijken die het voorkomen hebben van kleine krijtbergen’.

Bekijk voor een impressie van etappe 6 en 7 onderstaande video:

Het Amstelmeer

Hoewel de etappe op de kaart vrij recht-toe-recht-aan overkomt, is de route allerminst saai. Vanuit De Haukes kom je al snel bij het Amstelmeer, een voormalige zeearm van de Waddenzee tussen het toenmalige eiland Wieringen en de kop van Noord-Holland. Na de aanleg van de Wieringermeer en de Afsluitdijk is het Amstelmeer ontstaan. Het is voor wat betreft de scheepvaart een rustig vaargebied. Er wordt voornamelijk gezeild, gesurft en gekitesurft. Het is ook ecologisch een bijzonder gebied. In 2006 zijn er in het meer eilandjes aangelegd die bij veel vogels in trek zijn. Ook werden de oevers natuurvriendelijk ingericht. Meer informatie over dit natuurgebied staat op: www.landschapnoordholland.nl.

Bij de Ulkesluis verlaat je het Amstelmeer en wandel je door een bijzonder natuurgebied precies tussen de Anna Paulownapolder en het Wieringermeer door. Een gebied waar veel hazen leven en waar ook de rugstreeppad en de meervleermuis graag komen. Bij het driehoekige meertje Pishoek sluit je weer aan op etappe 5 en wandel je via de plasdrasoevers van het Waardkanaal naar Kolhorn.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Let op: op deze route kom je tot je in Kolhorn bent geen horeca tegen.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 7. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 7. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?