Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 1
De Cocksdorp - De Waal

  • Print

19 km – Wandel en geniet van Texel op het Noord-Hollandpad

Al op de boot naar Texel begint het ware vakantiegevoel. Of dit Waddeneiland nu het begin- of het eindpunt van je wandelingen op het Noord-Hollandpad is, dat maakt niet uit. Je gaat hoe dan ook genieten van de schapen, grasdijken, streekproducten, bloemen, weidevogels en het uitzicht over de Waddenzee. Misschien spot je wel een zeehond.

Nu je toch op Texel bent, kun je het beste de twee etappes hier combineren. Of als je langer blijft, kun je ze ook verdelen over drie wandelingen. Dan heb je meer tijd om de dorpjes langs de route te bezoeken of voor een lekkere lunch onderweg. Het leuke van deze etappes is dat je de binnenlanden van Texel gaat verkennen. Dit deel van het eiland is een stuk minder bekend dan de stranden en de waddenkust. Zelfs in het hoogseizoen kun je op het Noord-Hollandpad volop genieten van de rust en ruimte op Texel.

Vuurtoren van Texel

De etappe begint ten noorden van De Cocksdorp op de Vuurtorenweg. De Texelhopper brengt je tot de vuurtoren. Vanaf daar wandel je naar het informatiepaneel op de Volharding, vlakbij de rotonde, maar niet voordat je een kijkje hebt genomen bij de markante vuurtoren. Het is de enige in Nederland waar je van drie kanten over de zee kijkt. Als je wil kun je de 118 treden beklimmen. Geniet nog even van de zee en de prachtige luchten, daarna wandel je verder naar de Eijerlandse polder. Neem een goedgevulde rugzak mee, want onderweg zijn er geen plekken waar je wat kunt eten of drinken. Alleen op de Hollandseweg kom je langs ijsboerderij Labora en hebben bewoners verderop een houten huisje ingericht. Hier kun je zelf koffie, thee of cup a soup maken. Het Eijerlands Kanaal steek je over met een touwtrekpontje. Soms is schapenboer Henk aanwezig om je te helpen, maar anders kun je het heel goed zelf.

Typisch Texelse natuur en bier

Nu wandel je verder over een kilometerslange grasdijk vol met Texelse schapen. Zodra ze je zien aankomen gaan ze opzij. Verderop ligt natuurgebied Waalenburg, het oudste weidevogelreservaat van Nederland. Hier kun je genieten van unieke beschermde natuur, met weidevogels en bijzondere bloemen. Je loopt door bontgekleurde weilanden met orchideeën, grote ratelaar en koekoeksbloemen. Een stukje typische Texelse natuur. Je bent vast blij dat je even bij Natuurboerderij Plassendaal je flesje kunt bijvullen voor het laatste stuk naar voormalig vissersdorp De Waal. Een prachtig dorpje met een bijzondere kerk, karakteristieke huisjes, een leuk museum over de historie van Texel en een paar fijne terrassen. Een goede plek om de dag met een Skuumkoppe, een echt Texels biertje, af te sluiten.

Alternatieve route Lammerseizoen

Tijdens het lammerseizoen van 15 februari tot 15 april is het eerste deel vanaf de Cocksdorp afgesloten voor wandelaars. Volg in deze periode de alternatieve route en houd de borden goed in de gaten.

 

Tips voor onderweg

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit de vaste buslijn 28 tussen de Veerhaven, Den Burg Centrum en De Koog. Voor alle andere bestemmingen kun je een busje van de Texelhopper reserveren. www.texelhopper.nl

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Zuid-Noord

Startpaneel etappe 1

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?