Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 15
Abcoude - 's Graveland

  • Print

17 km – Wandelen over romantische klinkerweggetjes op het Noord-Hollandpad

Deze etappe verveelt geen moment. Om te beginnen kun je in Abcoude kiezen voor het nieuwe traject naar Nederhorst den Berg of voor de oude route via Baambrugge en Vreeland. Beide routes brengen je naar de Ankeveense Plassen. Onderweg kom je van alles tegen: kronkelende riviertjes, een gloednieuwe fietsbrug, gezellige terrasjes, een pontje en ja het klopt, je wandelt hier ook heel even door de provincie Utrecht.

De wandelroute begint bij station Abcoude, een gezellig dorp met leuke cafés en restaurants. Als je graag met een kopje koffie begint, kun je het beste eerst het dorp inwandelen. Of neem nog even een kijkje bij het Fort bij Abcoude, het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam.

Liniebrug bij Nigtevecht

Met de oorspronkelijke route van het Noord-Hollandpad wandelde je vanaf hier richting Baambrugge en Vreeland naar Overmeer. De nieuwe route gaat via Nigtevecht waarbij je het Amsterdam-Rijnkanaal oversteekt met de nieuwe fiets- en voetbrug. Het ontwerp van de Liniebrug is optimaal afgestemd op de omgeving samen met buurtbewoners en andere belanghebbenden. De 104m-lange brug is transparant, slank en eenvoudig. De trappen aan weerszijden van de hoofdoverspanning vergroten zowel de veiligheid als het comfort voor de wandelaars omdat ze niet over de hellingbanen voor de fietsers lopen. De route voert verder langs het Gein en via een pontje over de Vecht. Check wel van tevoren de afvaarten. Voorbij Nederhorst den Berg pak je de oude route weer op.

Ankeveense plassen

Via een mooie route over het Googpad en het onverharde Bergse Pad ga je verder naar de Ankeveense plassen. Ze zijn onderdeel van de Vechtplassen. Een veenlandschap met smalle slootjes en stroken land, ontstaan door het afgraven van veen. In het voorjaar broeden in dit gebied veel water- en moerasvogels en in het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid.

Historische buitenplaatsen

Eindpunt ’s Graveland is vooral bekend door de mooie landhuizen, buitenplaatsen die in de 18e en 19e eeuw werden gebouwd als zomerverblijven voor de rijke handelaars uit Amsterdam. De nieuwe brug over de ’s Gravelandse Vaart betekent een flinke verbetering op deze etappe, want nu hoef je niet meer om te lopen naar het bezoekerscentrum Gooi & Vechtstreek van Natuurmonumenten.

Tips voor onderweg

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Openbaar vervoer

Bus in Abcoude (+ trein), Baambrugge, Loenersloot, Vreeland, Overmeer, ‘s- Graveland.

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze route.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 15 Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 15 Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?