Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Video's en podcasts


De 16 etappes van het Noord-Hollandpad voeren door een steeds veranderend landschap, van het strand en de duinen, door bollenvelden, over dijkjes langs sloten en meren, door uitgestrekte weilanden en heidevelden. De gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en haar collega's zijn terecht trots op dit unieke pad. Ook het groeiend aantal ambassadeurs langs de route toont zich betrokken en enthousiast. 

Om de verscheidenheid van de natuur en het landschap evenals de culturele aspecten van het pad voor iedereen zichtbaar te maken zie je in de video en hoor je in de podcast de verhalen, meningen en indrukken van wandelaars, de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, ambassadeurs en vele anderen.

Etappe 3 en 4

Gedeputeerde Ilse Zaal legt je uit wat je zo al tegenkomt op deze route en hoe het Noord-Hollandpad tot stand is gekomen. Ambassadeur Mary Romar van camping Duinzoomhoeve vertelt je meer over het grootste bollengebied van Nederland en de mooie Hollandse luchten. En tot slot geeft amateurhistoricus Ramon Boomstra een toelichting op de historie van Fort Dirkz Admiraal, aangelegd door Napoleon en gebruikt door de Duitsers in de 2e Wereldoorlog. Een mix van mooie natuur en interessante historie op de etappes 3 en 4.

Klik hier om de podcast van etappe 3 en 4 te beluisteren

Bekijk de video hieronder: 

  

Etappe 6 en 7

Op etappes 6 en 7 wandel je vanaf Den Oever via De Haukes naar Kolhorn. In de haven van Den Oever ontmoeten we André Hermans; visser op de Wieringen 98. Met trots vertelt hij over zijn werk in de visserij. Over het landschap, de Wierdijk en de vogels in dit gebied spreken we Wim Tijsen. Als Wetlandwacht bij Vogelberscherming Nederland weet hij precies wat Wieringen zo bijzonder maakt. Diederik Aten is historicus bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De oude zeedijken beschermden ons tegen de voormalige Zuiderzee. Nu kun je er over wandelen en genieten van het weidse polderlandschap.

Klik hier om de podcast van etappe 6 en 7 te beluisteren

Bekijk de video hieronder:

Etappe 9 en 10

Op deze etappes wandel je vanaf Obdam via Schermerhorn naar Akersloot. Melkveehouder Dennis Smit vertelt hoe hij de weidevogels in zijn weides in de Mijzenpolder beschermt en er voor zorgt dat er meer broedparen komen.

Fred Oudejans is gepassioneerd over het molenaarsvak, de bezoekers van de Museummolen kunnen hem alles vragen over het droogleggen van de Schemerpolder en het lezen van de Hollandse luchten. Anneke Schrama werkt al jaren als vrijwilliger bij Beeldentuin Nic Jonk gelegen aan de Eilandspolder. Een plek om te genieten en je te laten inspireren door de mooie omgeving en prachtige beelden in de fraaie bloementuin.

Klik hier om de podcast van etappe 9 en 10 te beluisteren

Bekijk de video hieronder: 

Etappe 15 en 16

Op deze etappes 15 en 16 wandel je vanaf Abcoude via 's Graveland naar Huizen. Een prachtig wandelgebied! Evert Feenstra van Natuurmonumenten vertelt over de geschiedenis van de buitenplaatsen in de Gooi- en Vechtstreek. Op Buitenplaats Boekesteyn vind je Café-restaurant Brambergen. Sem Harten is mede-eigenaar van deze gezellige plek en legt uit hoe Brambergen is ontstaan. Denk je aan het landschap in het Gooi, dan is de grote hoeveelheid heide daar onderdeel van. Schaapherder Mirjam de Hiep zet zich met haar schapen in voor het behoud van de heide.

Beluister hier de podcast van etappe 15 en 16.

Bekijk de video hieronder:

Klik hier voor meer informatie over de verschillende etappes van het Noord-Hollandpad.

Video's en podcasts: Nick Renooij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?