Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

De mooiste routes in Noord-Holland

Wandelen in Noord-Holland

Zee, wadden, duinen, polders, dijken, weiden, historische dorpen en steden, dat is Noord-Holland in een notendop. Noord-Holland is ook een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen.

Het Noord-Hollandpad

In Noord-Holland kun je wandelen in de duinen, bossen, heidevelden, langs forten en over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Bekende natuurgebieden zijn het Naardermeer, het Gooisch Natuurreservaat en de Eilandspolder, een waterrijk weidegebied met zeldzame vogels als de watersnip en kemphaan. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Een leuke manier om Noord-Holland al wandelend te leren kennen is via de 16 etappes van het Noord-Hollandpad. Dus trek je wandelschoenen aan en ga mee op ontdekkingsreis door de binnenlanden van Noord-Holland. Hier beleef je Nederland al wandelend in één provincie.

Langeafstandswandelpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. Het startpunt is Texel. De wandelroute eindigt in Huizen, maar in andere volgorde lopen of kiezen voor een of meerdere losse etappes kan natuurlijk ook.

Het Pieterpad van Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad wordt ook wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd. Onderweg geniet je van de Waddenzee, marinestad Den Helder, voormalig Zuiderzeedorp Kolhorn, het oer-Hollandse Wieringen, de West-Friese Omringdijk, de Stelling van Amsterdam, Unesco Werelderfgoed in de Beemster, kasteel Loendersloot en de heidevelden op de Tafelberg. Klik hier voor de verschillende etappes en uitgebreide routeinformatie.

Veelzijdige natuur en veel vogels

Ook de natuur is bijzonder op het Noord-Hollandpad. Van drassige weilandpaden, Hollandse luchten en duingraslanden tot waterpartijen, weidse landschappen en uitgestrekte heidevelden. Ontdek de koekoeksbloemen, orchideeën, grote ratelaar, maar ook weidevogels als grutto’s, tureluurs en kieviten.

Klik hier voor meer informatie over de vogels op het Noord-Hollandpad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?