Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

"Het is ook fijn om de route op je telefoon te hebben, als je loopt te kletsen en een pijltje hebt gemist.”

Verken Noord-Hollandpad met een app

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van wandelen met GPX-bestanden, ook de liefhebbers van het Noord-Hollandpad. Het afgelopen jaar werden de bestanden die op de website staan bijna 5000 keer gedownload. Dat is twee keer zoveel als het jaar daarvoor.

Een GPX-bestand geeft de route aan op het door jou gekozen apparaat. Het maakt gebruik van het global positioning system (gps), een systeem dat via satellieten je positie heel nauwkeurig kan bepalen. Een GPX-bestand geeft de route aan door middel van waypoints of coördinaten. Op de website van het Noord-Hollandpad kun je alle etappes op deze manier downloaden en onderweg weet je precies waar je bent. Je kunt een gps-apparaat gebruiken, maar veel mensen gebruiken gewoon hun mobiele telefoon. Handig, want die heb je toch meestal wel bij je. En het gidsje kan je dan eventueel thuislaten, dat scheelt weer bagage.

GPX-bestanden Noord-Hollandpad

Drie jaar geleden ontwikkelde Roy Oosterom, projectleider van het Noord-Hollandpad, de GPX-bestanden voor het Noord-Hollandpad. Hij maakte daarbij gebruik van een gps-apparaat van Garmin. Enkele wandelaars ontdekten echter dat deze bestanden niet goed werkten op hun mobiele telefoons. “Als ik de route van de site downloadde, kreeg ik alleen de alternatieve route te zien kreeg in plaats van de hele route,” vertelt Aldrik de Boer. Ook Anita Verhoeven ondervond deze problematiek.  

Altijd op het juiste pad

Zowel Aldrik als Anita zijn enthousiaste wandelaars en gebruiken daarbij een app op hun mobiele telefoons. Aldrik maakt gebruik van een iPhone 12 met de app GPX-viewer. “Ik vind het gebruik van de GPX-viewer erg gemakkelijk,” aldus Aldrik. “Door in te zoomen kun je eenvoudig de juiste route vinden en of je op een bepaalde plek links of rechtsaf moet slaan.” Hij vindt het Noord-Hollandpad goed uitgepijld. “Maar als je twijfelt is de GPX-viewer een handig hulpmiddel.” Anita maakt gebruik van de app Topo GPS op haar iPhone. De app geeft precies aan waar je loopt. “Soms, zoals laatst in de sneeuw, kun je bordjes of pijltjes missen. En op een aantal locaties lopen er meerdere langeafstandspaden door elkaar, dan weet je met een GPX-app zeker dat je de juiste markering volgt,” legt Anita uit. “En,” vervolgt ze lachend “het is ook fijn om de route op je telefoon te hebben, als je loopt te kletsen en een pijltje hebt gemist.”

 

Hele route zichtbaar

Na de meldingen ging Roy aan de slag om het probleem op te lossen. Inmiddels zijn de GPX-bestanden weer helemaal up-to-date en werken ze op mobiele telefoons en op gps-apparaten. “Op de apps van Anita en Aldrik zie je nu de hele route, inclusief de alternatieve route. In het veld beslis je dan zelf welke route je neemt. Meestal staat duidelijk aangegeven op de bordjes en routemarkering of dat mogelijk is.”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?