Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

'Ik heb iets met schapen'

Belevenissen op het Noord-Hollandpad, een wandelaar vertelt

Verpleegkundige Heleen de Keijzer (54) liep tot voor kort alleen de dagelijkse rondjes met haar hond. Toen hij doodging, merkte dat ze niet alleen haar hond, maar ook het wandelen miste. Op haar werk vertelde collega Meindert Nijboer over het Noord-Hollandpad. Hij had al een paar etappes gelopen, maar vond het in zijn eentje best ongezellig. Ze besloten om samen een etappe van 18 kilometer te lopen. Zo ver had ze nog nooit gelopen. Maar het ging goed en het was heel gezellig. Inmiddels hebben ze de hele route afgelegd, ontstond een mooie vriendschap en beleefden ze leuke avonturen. 

 

Iets met schapen

"Ik heb iets met schapen, met schapenwol verven en breien en haken. Over de vele dijkjes met schapen maakten we veel foto's die we na afloop altijd naar elkaar stuurden. Tijdens de wandeling van Julianadorp naar Kolhorn moesten we met een overstapje over een hek het weiland in. Meindert zei nog enthousiast, 'Je mag weer langs een schaapje'. Het schaap leek blij om ons te zien, liep naar ons toe en liet zich gewillig door ons aaien. Ik vond het geweldig. Maar ... het schaap bleek een ram. En toen ik stopte met aaien en wegliep, werd hij boos. Hij begon rondjes om ons heen te draaien en kwam op ons af met zijn kop naar beneden. Toen vonden we het niet meer zo leuk. Meindert heeft mij en een medewandelaar gered door al aaiend met schaap en al naar het hek te lopen, zodat wij konden vluchten. Toen hij ook moest stoppen met aaien om over het hek te klimmen, was het wel even spannend! Op het werk werd het een grappig verhaal dat nog steeds de ronde doet."

Heleen-Schapen 3 // img-20210420-wa0001.jpeg (155 K)

 

Noord-Holland van een andere kant

Inmiddels heeft Heleen de smaak van het wandelen goed te pakken. "Dankzij het wandelen heb ik een heel andere kant van mijn eigen provincie ontdekt; de ruimte, de leuke stadjes - het voelt als een dag op vakantie." Met Meindert liep ze na het Noord-Hollandpad het streekpad de Omringdijk van Hoorn naar Medemblik, en met een andere collega loopt ze nu het Trekvogelpad. De paden zijn prachtig, vindt ze. En natuurlijk komt ze onderweg nog regelmatig schapen tegen. "Het blijft een ding met die schapen," zegt ze lachend.  

Tekst: Marjo Kuilman
Beeld: Heleen de Keijzer

Heb jij ook zo genoten van het Noord-Hollandpad en wil jij jouw verhaal vertellen? Regelmatig plaatsen we een nieuw artikel met de belevenissen van een wandelaar. Je kan ook jouw verhaal delen met andere wandelaars in een speciale Noord-Hollandpad Wandelgroep op Facebook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?