Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 13
Halfweg - Ouderkerk aan de Amstel

  • Print

25 km – Wandel door de groene longen van Amsterdam op het Noord-Hollandpad

Je hebt het niet meteen in de gaten, maar met deze etappe wandel je eigenlijk langs de zuidelijke grenzen van de grote stad Amsterdam. Rondom Halfweg was het druk, maar nu keert de rust weer terug als je door de Tuinen van West en het Lutkemeerpark komt. Ook is het heerlijk wandelen op de grasdijk langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. De vliegtuigen zijn er nog steeds, maar Amsterdam heeft ook veel groen en dat bewijst deze wandelroute naar Ouderkerk aan de Amstel. Stad en natuur wisselen elkaar continu af.

Richting het dorpje Sloten kom je twee molens tegen. Eerst de Akermolen, een gerestaureerde molen zonder wieken waar nu een theehuis in zit. De bediening is in handen van mensen met een verstandelijke beperking. Een kwartiertje verderop ligt de Rembrandt molen van Sloten. Deze molen mét wieken is een echte stellingmolen die zorgt voor het juiste waterpeil in de lagergelegen omgeving. Hier is ook het Kuiperijmuseum gevestigd.

Amsterdamse Bos

Verderop ontmoet je veel groen in de oeverlanden van de Nieuwe Meer. De hoofdroute gaat verder over het fietspad op de noordoever. Als het pontje vaart (’s zomers in de weekenden) dan kun je het meer ook oversteken, wat een aanrader is. Je komt langs grand-café de Bosbaan met een leuk terras. Daarna wandel je verder door een stukje van het Amsterdamse Bos.

Middelpolder

Op de westoever van de Amstel kom je een tweede natuur- en recreatiepark tegen: de Middelpolder. Een open, weids en toch knus poldertje, dat erg geliefd is bij weidevogels. Een deel van de Middelpolder is opnieuw ingericht met fiets-, wandel- en ruiterpaden en in de graslanden zijn natuurvriendelijke oevers, plasjes en poeltjes gegraven. De weilanden zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen.

Duurzaam Elsenhove

Eindpunt is Polderpark Elsenhove, de groene oase tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Elsenhove is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. De speelboerderij hier is dus niet alleen interessant voor kinderen om te bezoeken. Je leert er van alles over biodiversiteit. Zo is het dak van een van de gebouwen belegd met groene dakpannen voorzien van planten waar bijen gek op zijn. In het bijbehorende theehuis kun je honing kopen. Geniet onderweg ook nog even van de prachtige buitenplaatsen langs de Amstel. Van de zestig die er ooit waren zijn er nog maar drie overgebleven.

Alternatieve route broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Volg dan de alternatieve route zoals aangegeven in de routebeschrijving. Houd de borden goed in de gaten. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad

Let op: de alternatieve route is tijdelijk niet toegankelijk. Lees hier het nieuwsbericht.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Bus in Halfweg, Sloten, Bosbaanweg-Amstelveenseweg (+ Museumtram), Amstelbrug bij Ouderkerk (haltes liggen ruim 1 km noordelijker, bij Amstelbrug ). Metro Amstelveen naar Amsterdam-CS: bij kruising Kalfjeslaan-Beneluxbaan

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?