Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 6 Den Oever - De Haukes

13 km – Fascinerende vergezichten en vogels

Den Oever is een alternatief startpunt van het Noord-Hollandpad. Hier heeft het pad een zijtak om ook de bijzondere sfeer op Wieringen te kunnen ervaren.

Den Oever is een belangrijke vissershaven. Ruik de vis, ervaar de bedrijvigheid en het echte waddengevoel even verderop langs de dijk. Of ga vanaf hier het Wad op. Een geliefde plek voor de duizenden vogels die hier in alle jaargetijden neerstrijken. De etappe naar De Haukes is een verkenning van het vroegere eiland Wieringen, dat aan de ene kant wordt begrensd door water en aan de andere kant door de Wieringermeerpolder (3,5 meter onder NAP).

Een oer-Hollands open en weids landschap met fascinerende vergezichten en bochtige zeedijken. De bijzondere sfeer wordt ook veroorzaakt door een lichtglooiend landschap. Ontstaan in de voorlaatste ijstijd waarbij twee keileemheuvels werden opgestuwd tot 12 meter boven NAP. Goed te zien bij het eindpunt, het haventje van De Haukes.

Den Oever - Kolhorn

Zilverschatten van Vikingen

In 1996 werd bij Westerklief een heuse zilverschat van de Vikingen gevonden. Wieringen was een belangrijke uitvalsbasis voor de Vikingen. Van hieruit plunderden ze de rest van Nederland en Europa. In Den Oever is een klein Vikingcentrum gevestigd.

Etappe 5. Vikingschip

GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

In het Viking Informatie Centrum in Den Oever zijn vondsten uit de laatste ijstijd tentoongesteld. Kolhorn was tot 1944 een havenplaats aan de Zuiderzee waar onder andere turf werd verscheept. Meer over turf vindt u in het Museum de Turfschuur.