Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Water op het Noord-Hollandpad

Water langs het Noord-Hollandpad

Van Wad tot bochtige veenriviertjes en kanalen

Ontdek het vele water langs het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad loopt door de binnenlanden van Noord-Holland en laat je kennismaken met echte Hollandse thema’s als molens, bloemen, schapen, Oud-Hollandse huisjes, kaas en … water. Vooral in de zomer is het prettig wandelen langs de vele kanalen, bochtige veenriviertjes, slootjes en vaarten die het Noord-Hollandpad rijk is.

Het pad begint op Texel waar wandelaars van de Waddenzee kunnen genieten. Hoe heerlijk is het om vanaf een bankje over het Wad te turen of om met een rondvaartboot het Wad op te gaan. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de vissershaven Oudeschild. In het weekend liggen hier de vissersboten van Texel en is het op de terrassen van de visrestaurants goed eten. Weer terug aan vasteland kun je marinestad Den Helder bezoeken. In het Marinemuseum kom je alles over onze zeehelden, waaronder Michiel de Ruyter, te weten en kun je onderzeeboot Tonijn uit 1965 bewonderen. Bij Julianadorp steek je met een pontje het Noordhollands Kanaal over en wandel je naar dijkdorpje Oudesluis waar het oudste sluisje van Europa ligt. Je kunt hier trouwens ook voor de variant langs de kust kiezen en vanaf een van de strandtenten genieten van het uitzicht over de Noordzee.

Wieringen en Den Oever

Vanaf Wieringerwaard wandel je bijna geheel langs het Waardkanaal naar Kolhorn. Het dorp lag vroeger pal aan de Zuiderzee en was een belangrijke doorvoerhaven voor Amsterdam en de walvisvaart. Een zijtak van het Noord-Hollandpad loopt vanaf Kolhorn naar het voormalige eiland Wieringen. Hier maak je kennis met de levendige vissershavens Den Oever en De Haukes. Vooral in Den Oever, waar de afsluitdijk naar Friesland ligt, is altijd wat te doen: vissersschepen bekijken, de visafslag bezoeken of zelf een visje eten. In De Haukes is het in de jachthaven een gaan en komen van plezierboten en als je hier op de zeedijken bent zie je het Wad van een heel andere kant. Vanaf hier wandel je weer terug naar Kolhorn met mooi uitzicht op het Amstelmeer en het driehoekige meertje Pishoek.

De Schermer

Verderop ligt de Eilandspolder, een door mensenhanden gemaakt landschap en een van de waterrijkste gebieden van het Noord-Hollandpad. In de Schermer herinneren voormalige droogmakerijen aan de tijd dat er strijd tegen het water werd geleverd. De Schermer is nog steeds een zeer waterrijk gebied. Elf eeuwenoude molens bepalen het landschap en veel huizen liggen hier aan het water. Je wandelt langs het riviertje de Kromme Gouw en het Kanaal Alkmaar-Kolhorn en ook tussen Obdam, Ursem en Schermerhorn kom je veel water tegen, waaronder de Schermerringvaart.

Ankeveense Plassen

Van het wat ruige noorden gaat het Noord-Hollandpad verder naar het lieflijke zuiden van de provincie. Op de etappes tussen Akersloot en ’s Graveland verken je het oeroude Oer-Ijgebied, steek je het Noord-Hollandskanaal over met het pontje en wandel je langs de Amstel, de Vecht en de Ankeveense Plassen. Tot slot ligt eindpunt Huizen aan het Gooimeer. Kortom, de zomer is een prachtige tijd om van het vele water op het Noord-Hollandpad te genieten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?