Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

"Soms lijkt het alsof je door een wolk van parfum loopt, heel bijzonder"

Wandelen door geuren en kleuren

Van eind maart tot begin mei zijn de etappes 3 en 4 van het Noord-Hollandpad extra aantrekkelijk omdat de krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen dan volop in bloei staan. Omdat etappe 3 nog op onze wandelverlanglijst stond, reizen we op een mooie zonnige voorjaarsdag af naar Julianadorp.

De verbindingen met het openbaar vervoer op deze etappe zijn goed, dus we parkeren de auto bij het eindpunt en nemen de bus naar het startpunt. Althans, dat was het plan, maar we missen net de bus. Gelukkig neemt een leuke marinier van het KIM deze twee vrolijke wandelaars mee naar het begin van de route, station Den Helder.

Fort Dirksz Admiraal

In Den Helder zijn we verrast door het vele groen op de route en voor we het weten, staan we bij het Fort Dirksz Admiraal. Het fort komt uit de tijd van Napoleon en maakte van 1811 tot 1813 deel uit van de Stelling van Den Helder. Vanaf het uitkijkpunt kijken we onze ogen uit over de veelhoekige wallen, de grachten en de uitgestrekte rietvelden.

Etappe 3- Kanon Fort Dirksz Admiraal // kanon_dichtbij_fort_dirkz_admiraal.jpg (145 K)

Op expeditie in de Nollen

Voorbij station Den Helder Zuid bereiken we het natuurgebied de Nollen. In dit golvende Helderse binnenduingebied staan de indrukwekkende stalen kunstwerken de Ruud de Wint. We kunnen het park helaas niet bezoeken omdat het gesloten is vanwege de coronamaatregelen. Aan de overzijde lonkt het andere deel van de Nollen, een natuurpark dat op de kaart maar een klein extra ommetje lijkt.... We gaan op expeditie, genieten van de natte rietlanden en lopen over de nollen om onze voeten droog te houden. Na een aprilse hagelbui zijn we blij dat we bij knooppunt 94 weer terug op de route zijn.

Etappe 3- Natuurgebied de Nollen // natuurgebied_de_nollen.jpg (171 K)

Vanaf grote hoogte

In de verte zien we de uitkijktoren in Helderse Vallei, net buiten de route, maar we willen nu de bollenvelden wel eens zien. Vanuit de toren genieten we van het uitzicht over het Mariëndal, de Donkere Duinen en de velden bloeiende bollen. We zien zelfs Texel en Den Hoorn liggen.

Bloeiende en geurende bollen

Door het koude voorjaar, staan de tulpen nog niet in bloei tijdens onze wandeling. Maar de hyacinten en narcissen geuren en fleuren het kale landschap helemaal op. Soms lijkt het alsof je door een wolk van parfum loopt, heel bijzonder. We worden er helemaal blij van. Zo blij, dat we de laatste kilometers naar Julianadorp en de auto in Noorderhaven lekker kunnen doorlopen.

Etappe 3- geurende narcissen // geurende_narcissen.jpg (244 K)

 

Ambassadeur van het eerste uur aan het woord

Aan het einde van de dag wacht ons nog een heerlijke kop thee bij Mary Romar van Camping Duinzoomhoeve. Bij de opening van het Noord-Hollandpad, 15 jaar geleden, sloot zij zich meteen enthousiast aan als ambassadeur. En ze is onverminderd positief over de vele wandelaars die haar camping bezoeken. We mochten Mary interviewen, luister hier naar haar verhaal.

.

Alternatief langs de kust

Deze prachtige en afwisselende etappe van 16 kilometer lang is een mooie dagtocht. Je kunt er ook voor kiezen om via de knooppunten de alternatieve route langs de kust te lopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?