Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

We genieten van de rust en lopen met een boog om de loom grazende Schotse Hooglanders

Voorjaarswandeling door de groene longen van Amsterdam

Een strakblauwe lucht, een rugzakje vol lekkers en vooral zin om te wandelen. Zo vertrokken we met de trein naar station Halfweg voor een zonnige vroege voorjaarswandeling op het Noord-Hollandpad. Normaal is Halfweg niet meer dan een noodzakelijke halte op weg naar Amsterdam, nu stappen we bij dit station uit om deze, voor ons nog onbekende, route te ontdekken.  

 

Etappe 13

De etappe loopt van Halfweg naar Ouderkerk a/d Amstel over een afstand van circa 25 kilometer. We starten om 12 uur en nemen ons voor minimaal de helft van de route af te leggen. Halfweg is vooral bekend van de vroegere suikerfabriek. Nu heet het Sugar City, een evenementen- en kantorenlocatie met de twee in-het-oog-springende suikersilo’s. In 2020 openden de eerste winkels er hun deuren in een factory outlet center. Authentiek is het gerestaureerde Museum Stoomgemaal dat na de lock-down zeker weer te bezoeken zal zijn. Voorbij de gerenoveerde Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, in de herkenbare stijl van de Amsterdamse school, wandelen we de Lutkemeerpolder in. Met links de Tuinen van West en rechts de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, is het hier een oase van rust en groen.

 Etappe 13 OLV kerk // olv_kerk_halfweg.jpg (193 K)

Ommetje door de Lutkemeerpolder

In plaats van de route langs de Ringvaart, kiezen we voor de variant die ons door het natuurgebied Lutkemeer voert, over paadjes langs water en riet, met als verrassing de vogelkijkhut Amfibion, die gedeeltelijk in het water staat. Na dit leuke ommetje, komen we weer terug bij de Ringvaart. Het terras bij de Akermolen, een gerestaureerde molen zonder wieken die nu dienstdoet als theehuis en werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking, ziet er aantrekkelijk uit. Helaas is het gesloten en uitgestorven. Een paar kilometer verder vleien we ons neer onder de wieken van de Molen van Sloten. Tijd voor de meegebrachte lunch. In de molen valt veel te leren over de bemaling van de polder, maar ook over het leven van Rembrandt van Rijn, die behalve kunstschilder ook een molenaarszoon was.

 Etappe 13 Vogeluitkijkpunt Lutkemeer // vogeluitkijkpunt_lutkemeer.jpg (215 K)

Kleinste politiebureau van Nederland

Doordat we gezellig lopen te kletsen missen we een afslag en ontdekken zo op de Sloterweg het kleinste politiebureau van Nederland. We maken kennis met Ben Meijer die, als vrijwilliger van Stadsherstel, ons enthousiast van alles vertelt over Sloten, dat precies 100 jaar geleden werd toegevoegd aan Amsterdam. Het gerenoveerde politiebureau is piepklein waar de originele celdeur en typemachine waar vroeger de verbalen op getypt werden nog te zien zijn. Verderop wijst Ben ons in een steegje nog een zogeheten ‘banpaal’, wat ooit de grens aangaf van het rechtsgebied van Amsterdam. Bannelingen mochten niet voorbij dit punt komen. We nemen afscheid van Ben en vervolgen onze route. (Als je ook een kijkje wilt nemen in het politiebureautje, neem dan contact op meet Ben via mail: beme@dds.nl )

 Etappe 13 Kleinste Politiebureau // kleinste_politieburo_van_nl_in_sloten.jpg (210 K)

De Oeverlanden en de Nieuwe Meer

We bereiken het park De Oeverlanden aan de Nieuwe Meer, een prachtige plas aangelegd in 1934 door werklozen, gevangenen en kantoorpersoneel. We genieten van de rust en lopen met een boog om de loom grazende Schotse Hooglanders. Dan torenen de kantoren van de Amsterdamse Zuidas op aan de horizon. We slingeren onder de A10 door, langs de vele kleurrijke woonboten in de Schinkel en het Olympisch stadion tot we het metrostation Amstelveenseweg bereiken, ons eindpunt voor vandaag. Na een wandeling van vier uur, geeft de stappenteller 25.000 stappen aan (ongeveer 17 kilometer vanwege een extra ommetje). Fijn dat we deze etappe in twee delen kunnen knippen en eenvoudig met het openbaar vervoer weer terug naar huis kunnen reizen. Het tweede deel pakken we binnenkort op, want we zijn nieuwsgierig geworden naar het vervolg door het Amsterdamse Bos, de Middelpolder en Ouderkerk a/d Amstel.

Etappe 13 Woonboten Schinkel // woonboten_op_de_schinkel.jpg (172 K)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?