Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Vogels op het Noord-Hollandpad

Noord-Holland is niet alleen een prachtige provincie om doorheen te wandelen. Het is ook een provincie die rijk is aan natuur en in het bijzonder aan vogels. Vind je het leuk om de vogels op het Noord-Hollandpad te ontdekken, neem dan altijd een verrekijker mee. Want jij mag dan misschien van vogels houden, ze vertrouwen ons voor geen cent en houden dus liever afstand.

Waarom zijn er zoveel vogels op het Noord-Hollandpad?

Dat komt door de aanwezigheid van unieke leefgebieden. Om te beginnen de vele kustlandschappen. Noord-Holland heeft kwelders, wadden, duinen, pieren en strandvlakten. Daarnaast heeft de provincie ook veel veenweidengebieden. Uniek in de wereld en rijk aan uiterst waardevolle weidevogelpopulaties, aangevuld met een reeks aan moerasvogels die de rietlandjes en wateren in deze gebieden bevolken. En of het niet genoeg is heeft Noord-Holland ook nog heide en bosgebieden op hogere zandgronden, die ook nog eens grenzen aan hoogkwalitatieve zoetwatermoerassen met kraakhelder water. Deze combinaties leiden tot een extra reeks aan zeldzame en specifiek aan deze landschappen gebonden vogelsoorten. Voeg daar nog de vogels van dorpen en stedelijk gebied aan toe en het eindresultaat is een enorme vogelrijkdom.

Welke vogels kom je tegen op het Noord-Hollandpad?

Voor vogelliefhebbers biedt het Noord-Hollandpad een uitgelezen kans om door al deze verschillende landschappen en natuurtypen te lopen en een hele reeks aan vogels tegen te komen. Denk daarbij aan bekende vogels als blauwe reiger, Canadese gans, nijlgans, wilde eend, zilvermeeuw, stormmeeuw, kokmeeuw, Turkse tortel, merel, koolmees, pimpelmees, baardmannetje, kauw, zwarte kraai, ekster, aalscholver, huismus en vink.

Het is uiteraard niet mogelijk om van ieder plekje en ieder bosje precies te melden welke vogels je daar kunt tegenkomen, maar hopelijk inspireert het om op zoek te gaan naar de vele bijzondere vogelsoorten die Noord-Holland te bieden heeft en is iedere wandeling en elke afzonderlijke etappe weer een ontdekkingsreis.

Jaarboek Boerenlandvogels 2020 is uit

In deze uitgave lees je alle resultaten en conclusies van het afgelopen weidevogelseizoen. En vind je prachtige verhalen van gepassioneerde vrijwilligers van landschap Noord-Holland. Download hier het jaarboek boerenlandvogels 

Meer over vogels

Wil je meer informatie over vogels? Er zijn diverse apps voor op je telefoon.

  • Vogels in Nederland over de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland. Er is een gratis versie en een betaalde á 3,49 euro.
  • Tjilp waarmee je zanggeluiden kunt herkennen, á 4,49 euro
  • Picture Bird maak een foto van een vogel en de app geeft aan welke het is, 7 dagen op proef.

Fotograaf baardmannetje: Duco Luyt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?