Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Muziek in fort Sint Aagtendijk

Langs forten en kruitkamers, een etappe vol verrassingen

De weersverwachting voor vandaag laat mooi wandelweer zien, met wellicht een druppel regen aan het einde van de middag. Met de trein reizen we naar Krommenie, de start van etappe 12. Het is even zoeken, maar dan blijkt het startpaneel recht voor de uitgang van het station te staan en kunnen we officieel aan deze etappe beginnen. Het lijkt ons leuk om de alternatieve route te nemen waarbij we een stuk langs het Noordzeekanaal wandelen.

 

Fort aan den Ham

De etappe voert langs forten en kruitkamers van de Stelling van Amsterdam. Het eerste fort dat we op deze wandeling tegenkomen is Fort aan den Ham. Afgelopen weekend vond hier een militair evenement plaats en vrijwilligers van Stichting Rijdend Museum Militair erfgoed zijn nog volop bezig met opruimen. Re-enactment groepen speelden situaties uit de Tweede Wereldoorlog na en bezoekers werden rondgeleid in en rondom het fort. In de zomermaanden is het fort op woensdag en zondagmiddag geopend voor bezoekers. Klik voor info over Fort aan den Ham.

 Etappe 12 Fort aan den Ham // fort_aan_den_ham_kopie.jpg (313 K)

Legervoertuigen bij Fort aan den Ham

Pelgrims op de dijk

We passeren een kapelletje; een plek om even stil te staan, uit te rusten en je te laten inspireren door de bezielende teksten. We wandelen verder langs grazende Limousin-koeien, kruitmagazijnen en blatende schapen naar Fort Veldhuis. In de Tweede Wereldoorlog  werd dit fort gebruikt als gevangenis. Nu vind je er een luchtoorlog-museum met horeca.  Even verderop kunnen we kiezen of we op de hoofdroute blijven of dat we bij knooppunt 78 de grasdijk oplopen. We herkennen de bewegwijzering met de Jacobsschelp van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella die hier ook doorheen loopt. Zo nemen we die kilometers alvast mooi mee! In juni staan het gras en de distels behoorlijk hoog, niet zo makkelijk om te wandelen. Omdat we toch liever over grasdijken met hoog gras dan over het asfalt lopen, nemen we het ongemak voor lief. Onderweg zien we de prachtigste veldbloemen die de grasdijken extra kleurrijk maken.

 Etappe 12 schapen op de Kruitkamer // schapen_op_de_kruitkamer.jpg (94 K)

Relaxen op Kruitmagazijn bij de Dam

Fort vol muziek

Het fraai gerestaureerde muziekfort Sint Aagtendijk, ons derde en laatste fort vandaag, ligt aan de Vuurlinie. Je kunt hier oefenruimtes huren om te musiceren en er vinden regelmatig optredens plaats evenals foto-exposities (*). Nadat we de meegebrachte lunch hebben verorberd in de heerlijke tuin van onze vriendin, wandelen we verder over de Vuurlinie door het hoge gras naar de Natuuroever Buitenhuizen. Een mooi stukje natuur met broedwanden voor oeverzwaluwen en ijsvogels. Het beschutte, ondiepe water vormt een aantrekkelijk leefgebied voor talloze dieren. Zo komen hier zoetwatervissen én zeevissen voor, evenals allerlei ongewervelde dieren die diverse vogels aantrekken, zo lezen we op het informatiebord.

 

Etappe 12 Broedwanden // broedwanden_kopie.jpg (278 K)

Broedwanden langs het Noordzeekanaal

Natuurgeweld

Met het pontje Buitenhuizen steken we het Noordzeekanaal over om aan het laatste deel van de etappe door Spaarnwoude te beginnen. De twijfel slaat toe... want buienradar voorspelt regen, en meer dan een drupje. We besluiten dapper om door te lopen, maar na twee kilometer barst het natuurgeweld los en zijn we binnen de kortste keren tot op het bot doorweekt. Een hartelijke woonbootbewoner van Zijkanaal C ziet die twee verzopen katten lopen en geeft ons een lift. Het laatste deel van etappe 12 houden we tegoed voor een volgende mooie wandeldag.

 

Etappe 12 distels // distels_kopie.jpg (348 K)

In juni staan het gras en de distels op sommige grasdijken behoorlijk hoog.

Let op:

Op etappe 12 komen veel verkeersstromen bij elkaar. De A9 is altijd in de buurt evenals het vliegverkeer van en naar Schiphol. Als je je hierop instelt kan je zeker genieten van de natuur en historische hoogtepunten langs deze route.

(*) Op 2 juli kan je het fort bezoeken tijdens het Wijkermeerfestival en in de maand juli vindt er een expositie plaats van fotokring Polderlicht. Het hele programma is te lezen op de website  https://www.muziekfort.nl/agenda.html

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?