Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Het buiten van Alkmaar

Dwars door de weilanden met schapen en overstapjes, langs heel veel prachtige molens en watertjes en door gezellige kleine dorpjes: etappe negen van het Noord-Hollandpad is er eentje om in te lijsten! En het buiten van Alkmaar heeft meer, veel meer...

Op een warme nazomerdag gaan we op pad, voor dertien mooie kilometers van Obdam naar Schermerhorn. Ik ben het Noord-Hollandpad al wel eens tegengekomen, maar ik heb nog nooit een hele etappe gelopen. We hebben in de buurt geslapen, bij de prachtige bed & breakfast Op Zolder in Hensbroek. Het ligt uniek met een groot dakterras, een tuin vol bloemen en vrij uitzicht over de weilanden. Eigenaren Margriet en André ontvangen graag wandelaars en maken het ons helemaal naar de zin. Ze brengen ons zelfs naar het startpunt! 

Etappe 9 B&B op zolder uitrusten

Een prachtig uitzicht bij B&B op Zolder

Uitgezwaaid door Margriet beginnen we bij het NS-station in Obdam, waar je als je met de auto komt ook goed kan parkeren. Daar vinden we een infopaneel en de eerste pijlen die de route aangeven. Goed geregeld dus. Net als het boekje over het Noord-Hollandpad trouwens, waar we veel handige tips en extra informatie vinden. Vanuit Obdam gaat het pad al snel de natuur in. Het leuke is dat er veel boeren helpen door hun land open te stellen. Dat betekent gezelligheid: we klimmen via de overstapjes van dijken naar weilanden en wandelen tussen de schapen en koeien door. 

Etappe 9 overstapje

Een van de vele overstapjes op etappe 9

Onderweg lunchen we in Rustenburg bij De Gouden Karper. Het is een plek vol historie, waar al vanaf 1930 wandelaars en fietsers bijtanken voor het vervolg van hun tocht. Ook wij gaan weer door, want de rust en de ruimte van het oer-Hollandse landschap doen ons goed. We volgen de pijlen en ook de vele molens. Maar liefst drieënveertig molens hebben dit gebied ooit drooggelegd en nu staan ze gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst. We komen er flink wat tegen en bij het eindpunt in Schermerhorn bezoeken we de Museummolen (aanrader!). We blijven er tot de zon ondergaat, het is hier zo mooi!

Etappe 10 molens in avondrood

De kenmerkende molens van etappe 9 en 10 hebben dit gebied drooggelegd.

De volgende dag gaan we vanuit de b&b op pad in Alkmaar. Wát een sfeervolle stad is het, met veel leuke steegjes vol cafeetjes en winkeltjes. Het centrum staat boordevol middeleeuwse huisjes, kerken, de vismarkt en natuurlijk de oude Waag waar in de zomer de kaasmarkt is. Dankzij de stadswandeling, verkrijgbaar bij de vvv, zien we in negentig minuten alle hoogtepunten. Het lijkt wel een openluchtmuseum! Ook de Oude Kerk is echt een bezoek waard.

Etappe 9 Alkmaar

Mooie straatjes in Alkmaar

We drinken een lekkere koffie bij de Koffiemolen en gaan dan weer naar de oude Waag. Daar stappen we op de rondvaartboot, die ons in drie kwartier de mooiste plekken vanaf het water laat zien. Het is een hele belevenis om zo door de grachten te varen, want door de lage bruggetjes blijven we zelf ook in beweging in de boot. Na een tip lunchen we bij de Eendracht in ’t IJkgebouw, ‘de gezelligste huiskamer in Alkmaar’. Hier hebben ze, net als bij de Koffiemolen trouwens, het groen naar binnen gehaald en dat bevalt goed. Het eten is er ook heerlijk.

 

Etappe 9 Kas de Eendracht

Lunchen bij de Eendracht in ’t IJkgebouw, ‘de gezelligste huiskamer in Alkmaar’.

Als afsluiter van deze tweedaagse gaan we weer het buiten van Alkmaar in. Een kwartiertje verderop in Stompetoren ligt namelijk een andere bijzondere en inspirerende plek: Heer Ikigai. Een groep enthousiastelingen is er nog niet zo lang geleden een voedselbos en pluktuin begonnen. Wat is er hard gewerkt en wat hangt er een bijzondere sfeer! Wil je een tas verse groenten, zelf de pluktuin in of meer weten over het voedselbos? De vele vrijwilligers delen maar al te graag hun kennis en wijzen je de weg. En het leuke is, als je er dan toch bent… Naast Heer Ikigai ligt mevrouw Cha. Hier heeft theesommelier Linda haar theehuis en theetuin en kan je tussen de meer dan 60 soorten theekruiden nog een laatste kopje overheerlijke thee drinken voor je weer naar huis gaat.

Etappe 9 Theetuin

Theeproeverij bij mevrouw Cha, naast de pluktuin en het voedselbos van de Heer Ikigai.

 

Tekst: Maaike van Meerten.
Volg Maaike op Instagram: buiten.leven
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?