Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Waar je ook kijkt verrast een mooi tafereel je, een schilderachtig landschap

Een eerste kennismaking met het Noord-Hollandpad

Daar sta ik dan op een mooie zondagochtend in oktober met twee vriendinnen in Schermerhorn. Thuis speel ik geregeld de woonplaats guesser (www.woonplaatsgame.wvd.io), maar van dit prachtige dorp had ik nog nooit gehoord. Gelegen op wat ooit het Schermereiland was en ontstaan rond 1100, nadat het veen, van wat nu de Beemster en de Schermer polders zijn, weg was geslagen.

Kleinste huisje

Na 5 minuten wandelen stappen we een pittoresk klein huisje binnen (www.kleinstehuisjeschermerhorn.nl), waar op dat moment een aantal enthousiaste vrijwilligers vertellen over de vroegere bewoners. Een bijzonder moment, alsof de tijd stil is blijven staan. Laat dit huisje nu ook nog te huur zijn voor een middag met familie of met een stel vrienden. Dit gaat er zeker nog een keer van komen als we geluk hebben met een flinke koude winter en we de schaatsen onder kunnen binden. Na 45 minuten trekt de karavaan weer verder met als doel Akersloot.

Etappe 10 Kleinste huisje // kleinste_huisje.jpg (94 K)

Zuid-Limburg

Zelf woon ik in Zuid-Limburg met z’n ruige bossen, waar de specht en de bosanemoon de lente aankondigen. Het glooiende landschap waar de buizerd en de slechtvalk overheen vliegen. De weilanden waar de Lakenvelder, de Limousins en de Jersey koeien grazen. De holle wegen met de prachtige lichtinval tussen het gebladerte en de enorme hoogte verschillen die zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. De wijngaarden niet te vergeten. Zo mooi is Zuid-Limburg.

Etappe 10 Huisje met spiegeling // huisje_met_spiegeling.jpg (160 K)

Schilderachtig landschap

Wat ik hier in het polderlandschap aantref is van een schoonheid die je op werken van Jacob van Ruisdael en Jan van Goyens tijdens de Gouden Eeuw  tegenkomt. Overweldigende weidse wolkenpartijen in alle kleurnuances tussen wit, grijs en blauw. Waar je ook kijkt verrast een mooi tafereel je. Gakkende ganzen die overvliegen en bokken verstilt liggend op een boomstam. Polderlandschap met Holstein-Friesiand koeien grazend naast een houten gemaal. De weerspiegelingen in het water van de Nieuwe Sloot en het Zwet. Vijf uur lang genieten van deze mooie natuur in Noord-Holland. Ik kom graag nog eens terug in de winter als het vriest en kraakt.

Marie-Jeanne Stassen, woonachtig in Zuid-Limburg, gastblogster etappe 10

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?