Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Wandelen in paarse sferen op etappe 16

Bloeiende heide op het Noord-Hollandpad

Heide, een bijzonder plantje

Je hebt de berichten misschien al voorbij zien komen; de heide in Nederland staat in volle bloei! Calluna vulgaris, of struikhei, is de plant die met zijn bloemetjes de intense paarse gloed veroorzaakt in talloze natuurgebieden. Deze bijzondere plant groeit op droge en zanderige bodems waar de grond fosfaat- en stikstofarm is. Ook kan hij goed met weinig voeding en veel zon. De struikheide houdt niet van schaduw en daarom is het belangrijk dat de heidegebieden onderhouden worden en is het soms nodig om bomen en ander schaduw veroorzakend gewas te verwijderen. Insecten en reptielen hebben veel baat bij de heideplanten; ze zitten bomvol nectar en creëren vele schuilplekken.

 Etappe 16 Mooi wandelpad over de hei // heide_met_wandelpad.jpg (454 K)

Etappe 16 barst van de heidevelden

Er gaat bijna niets boven het bewonderen van de heide tijdens een mooie wandeling; laat één van de plekken waar je optimaal van de bloeiende heide kunt genieten nou net op het Noord-Hollandpad liggen! Tijdens het lopen van etappe 16, ‘s Graveland - Huizen, doe je maar liefst drie interessante heidevelden aan: de Bussummerheide, Blaricummerheide en Tafelbergheide. Hier kun je op sommige plekken tevens Schotse Hooglanders tegenkomen. In de Tafelbergheide ligt ook de hoogste berg van t Gooi. Echt hoog is de Tafelberg met 36,4 m natuurlijk niet, maar het is een markant punt met bomen en struiken. Wandel naar boven en je hebt een mooi weids uitzicht over de paarse heide.

Lees hier de routebeschrijving van etappe 16

 

Etappe 16 Heide met 3 koeien // heide_met_3_koeien.jpg (441 K)

Horeca onderweg

Of je de etappe nou begint of eindigt in Huizen of ‘s Graveland, je kunt in beide plaatsen terecht voor een koffie boost voor- of een dorstlesser na de wandeling: in Huizen doe je dit bij Haven van Huizen (wandelaars van het Noord-Hollandpad krijgen zelfs het 2e kopje koffie gratis), en in ‘s Graveland maak je een horeca stop bij cafe-restaurant Brambergen (hier krijg je korting op een beker chocomelk met slagroom, lekker op druilerige dagen).

Klik hier voor de verschillende arrangementen langs etappe 16

 

Hoe kom je er?

De beginpunten in Huizen en ‘s Graveland zijn beide goed bereikbaar met het OV. Om in Huizen te beginnen pak je bus 320 vanaf NS-station Hilversum of bus 100 vanaf NS-station Naarden-Bussum. Om in ‘s Graveland te starten reis je vanaf NS-station Hilversum of Bussum met bus 105 naar de halte Natuurmonumenten. Vanaf de bushaltes moet je in beide gevallen nog even naar het startpunt lopen; download hier de routebeschrijving van etappe 16  en check voor vertrek van huis ook even 9292ov.nl.

Kom je liever met de auto? Parkeren doe je in Huizen o.a. in parkeergarage Havenstraat (Havenstraat 16) en in ‘s Graveland bij Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Noordereinde 54b.

Tot slot: de heide bloeit ongeveer tot de tweede helft september maar de paarse kleur wordt vanaf het begin van die maand al wat fletser dus wacht niet te lang met een bezoekje!

Tekst: Jolien Kempen
Beeld: Buiten.leven, Maaike van Meerten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?