Ontdek het water van het NH-pad

09-07-2018

Van Wad tot bochtige veenriviertjes en kanalen

Het Noord-Hollandpad loopt door de binnenlanden van Noord-Holland en laat je kennismaken met echte Hollandse thema’s als molens, bloemen, schapen, Oud-Hollandse huisjes, kaas en … water. Nu de zomer in volle gang is, is het prettig wandelen langs de vele kanalen, bochtige veenriviertjes, slootjes en vaarten die het Noord-Hollandpad rijk is.

Het pad begint op Texel waar wandelaars van de Waddenzee kunnen genieten. Hoe heerlijk is het om vanaf een bankje over het Wad te turen. Een zijtak van het pad loopt vanaf Kolhorn naar het voormalige eiland Wieringen. Hier maak je niet alleen kennis met de vissershavens Den Oever en De Haukes, als je over de zeedijken wandelt zie je het Wad weer van een heel andere kant. Vanuit Texel gaat de route verder naar Den Helder. Op de boot geniet je nog even van de Waddenzee tot je in de belangrijkste marinebasis van Nederland aankomt. Rondom het voormalige vissersdorp Kolhorn wordt duidelijk hoe belangrijk de Walvisvaart in deze streek is geweest.

Droogmakerijen

Verderop ligt de Eilandspolder, een door mensenhanden gemaakt landschap en een van de waterrijkste gebieden van het Noord-Hollandpad. In de Schermer herinneren voormalige droogmakerijen aan de tijd dat er strijd tegen het water werd geleverd. De Schermer is nog steeds een zeer waterrijk gebied. Elf eeuwenoude molens bepalen het landschap en veel huizen liggen hier aan het water.

Van het wat ruige noorden gaat het Noord-Hollandpad verder naar het lieflijke zuiden van de provincie. Op de etappes tussen Akersloot en ’s Graveland steek je achtereenvolgens het Noord-Hollandskanaal over met het pontje, verken je het oeroude Oer-Ijgebied en wandel je de Vecht en de Ankeveense Plassen. Tot slot ligt eindpunt Huizen aan het Gooimeer. Kortom, de zomer is een prachtige tijd om van het vele water op het Noord-Hollandpad te genieten.
Kijk verder op de website voor de wandelroutes en de arrangementen.

Eilandspolder