Gedeputeerde Ilse Zaal: "Het Noord-Hollandpad laat alles zien wat Nederland zo bijzonder maakt"

15-09-2021

Ilse Zaal werd in 2020 geïnstalleerd als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland met in haar portefeuille onder andere economie, landbouw & visserij, recreatie & toerisme. In haar functie voert zij beleid op het gebied van recreatie, bestuurt ze recreatiegebieden, zoals Spaarnwoude, en is ze verantwoordelijk voor wandel- en fietsnetwerken in de provincie. Op 10 september liep ze samen met een groepje enthousiaste wandelaars een deel van de etappe 13 bij Halfweg, nadat ze officieel het nieuwe routebord bij het Oude Stoomgemaal had onthuld. Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van het Noord-Hollandpad hadden we een gesprek met deze sportieve, betrokken gedeputeerde.

 

Hou je van wandelen?

Ik ben zelf een wandelaar, dat heb ik recent herontdekt. Als kind ging ik met mijn ouders wandelen, ook in de bergen. Sinds corona ben ik meer gaan wandelen, in de buurt maar ook verder weg.  Dan neem ik eerst de trein of de auto naar de duinen, de heide of een andere stad. Ik vind een afstand van 10 - 15 kilometer het fijnste qua tijd en afstand. Tijdens het thuiswerken loop ik graag een rondje van tien minuten in Haarlem of Zaandam. Soms – als ik niet actief mee hoef te werken aan een online vergadering – doe ik mijn oortjes in en ga dan al luisterend een eindje lopen door de Haarlemmerhout. Ik hou gewoon van bewegen. Zo past het werk ook goed bij me. Ik wilde graag recreatie in de portefeuille; ik vind het een belangrijk thema voor de provincie.

 Etappe 13 wandelen over de dijk // lr_in_gesprek_op_het_nh-pad_met_ilse_zaal_kopie.jpg (132 K)

Het idee voor het Noord-Hollandpad, 15 jaar geleden, was om een soort parelsnoer te vormen waar de wandelnetwerken op aan konden sluiten. Is dat gelukt?

Ja, er ligt nu een paar duizend kilometer aan wandelnetwerken, bijna de hele provincie rond. Dat is enorm uitgebreid de afgelopen jaren. Recent is Amstelland daarbij gekomen en ook in Het Gooi hebben we nu een netwerk. De volgende regio die er naar verwachting volgend jaar bij gaat komen is Zuid-Kennemerland.

 

Welke etappes van het Noord-Hollandpad heb je gewandeld?

Ik heb de etappe in Laag Holland van Schermerhorn naar Akersloot gelopen. In de bollentijd wandelde ik van Den Helder naar Julianadorp. Ik ben ook van plan om als de heide bloeit nog een keer de etappe in Het Gooi te lopen. Dat is nu bijna voorbij. Ik ben nog niet op Texel geweest om een etappe te wandelen, maar dat staat zeker op het wensenlijstje.

 

Heb je een favoriete etappe?

Nee, elke etappe laat weer wat anders moois zien van Noord-Holland. De bollen in het Noorden, bij Den Helder het strand, de weiden en de molens van Laag Holland en in Het Gooi de heide. Het mooie van dit pad is dat je zoveel ziet van Noord-Holland dat je ze eigenlijk allemaal moet doen. Ik heb geen favoriete etappe. Het hangt ook van het seizoen af. De route is zo aangelegd dat je alle verschillende kanten van Noord-Holland ziet. We hebben alles in Noord-Holland, behalve hunebedden. Alles wat Nederland zo bijzonder maakt, zie je op dit pad.

 

Het is wel mijn missie om wandelpaden en recreatiegebieden goed aan te laten sluiten op het openbaar vervoer, de trein, een OV-fiets of een bus. Ik vind het belangrijk dat voldoende recreatieve mogelijkheden bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen om Spaarnwoude beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer.

 

Er zijn in Nederland zo'n 40 LAW en streekpaden, dat is geduchte concurrentie.

Er is ook veel vraag naar wandelpaden. We zijn nu bezig om het wandelnetwerk provincie-dekkend te maken. Wij vinden het daarnaast belangrijk om het Noord-Hollandpad onder de aandacht te brengen bij alle recreanten en toeristen die naar Noord-Holland komen. Juist omdat het laat zien wat Noord-Holland allemaal te bieden heeft. Wandelvakanties worden steeds populairder, ook in de eigen omgeving. Daar liggen zeker grote kansen om het Noord-Hollandpad meer bekendheid te geven en meer recreanten te trekken. Plekken als Zandvoort, de Zaanse Schans en Amsterdam zijn erg druk met toeristen. Wij willen laten zien dat er meer mooie dingen zijn die de aandacht kunnen krijgen van de recreanten, zoals het Noord-Hollandpad. De Noord-Hollander gaat het meest wandelen aan de kust. Ook voor hen is het interessant om eens in de Wieringermeer of Schermerhorn te gaan wandelen. Dit pad ligt er en kan gebruikt worden door toeristen uit heel Nederland en Duitsland om andere plekken van onze provincie te zien. Ook de lokale ondernemers, koffietentjes, B&B's en restaurants kunnen daar van profiteren. Ik hoop dat dat gaat lukken.

 

Haal je inspiratie uit de sociale media van het Noord-Hollandpad als je gaat wandelen?

Ik post zelf ook op de sociale media als ik ga wandelen. Ik heb tijdens de coronaperiode veel routes gelopen met vriendinnen. Ik gebruikte daarbij hashtags als #leukeloopjes en #coronaloopjes om mensen mee te nemen in wat we hier te bieden hebben. Ik hoop dat ik dit vol blijf houden. Wandelen is gratis en je ziet wat van de omgeving. Het geeft mij als gedeputeerde de kans om elke keer weer op een andere plek te zijn. Ik kies steeds een andere locatie. Als je wandelt zie je van alles. Daarbij is het een fijne manier om met iemand een gesprek te voeren. Als ik een een-op-een overleg heb, zeg ik vaak: 'zullen we even gaan wandelen?'. Met mijn collega-gedeputeerde die natuur in haar portefeuille heeft, ga ik regelmatig ergens in de provincie wandelen en bespreken we de onderwerpen op de agenda.

Ik ken de website van het Noord-Hollandapd, maar ik wandel meestal met het boekje. Ik wil graag nog eens een keer een wandeling doen met een overnachting, vooral omdat ik 25 kilometer wel erg lang vind.

 

Op 2 oktober vindt de seizoenwandeling plaats, voor jou de eerste keer omdat vorig jaar niet doorging. We zijn benieuwd wat je ervan vindt.

Voor mij is het belangrijk dat we het pad kunnen promoten, maar vind ik het ook leuk om mensen te ontmoeten en te horen wat er allemaal leeft, wie er meedoen met de seizoenwandeling en waarom. Ik wil graag vaker dit soort ontmoetingen organiseren. Nu doen we het een keer per jaar, maar er zijn ook gedachten om eens een hele etappe te lopen. Misschien kunnen we een wandelevenement combineren met Ode aan het Landschap dat nog tot volgend jaar mei loopt.

Lees hier het persbericht over de onthulling van het nieuwe bord.