Korenmolen De Hoop

30-04-2020

 

De start van de seizoenwandeling was afgelopen april gepland in Korenmolen De Hoop. De wandeling werd afgelast en daarom vertellen we hier graag het bijzondere verhaal van de molen.

Korenmolen ‘De Hoop’ is in de 17de gebouwd als volmolen ‘De Haan’ in het toenmalige Soeterwoude, onder de rook van Leiden. In 1865 is de molen verplaatst naar het Molenpad in ’t Zand. Daar heeft hij tot de jaren 20 van de vorige eeuw dienstgedaan als korenmolen. Daarna zijn langzamerhand de wieken van de molen verwijderd en is de kap vervangen door een regenhoedje.

Aan het begin van deze eeuw ontstond de gedachte om de molen weer in zijn oude luister te herstellen. Op zijn oude plek was dit niet meer mogelijk en dus werd de molen in mei 2011 opnieuw verplaatst, dit keer naar zijn huidige locatie. Sinds 2013 is de molen weer te bezoeken en wordt er zo nu en dan weer tarwe vermalen tot meel. In het bijbehorende museum kom je van alles te weten over de historie van de molen. Ook worden er jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd. Houd website Molen 't Zandt in de gaten voor de actuele stand van zaken!