Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Korenmolen de Oude Knegt, ontvangst met koffie en speculaas

De Oude Knegt leverde vroeger dagelijks meel aan de bakkers in het dorp. In de jaren 40 telde Akersloot met toen nauwelijks 2000 inwoners nog zes warme bakkers. Alleen Van Baar, die in 2017 100 jaar bestond, is daar nog van over. Bij consumenten bestaat een groeiende vraag naar ambachtelijk meel, met name spelt. Niet alleen in Akersloot, ook in Uitgeest, Heemskerk en Limmen worden broden met meel van De Oude Knegt gebakken. In het molenaarswinkeltje kopen particulieren hun meel; naast bloem en spelt, worden er ook pannenkoekenmix en kruidkoekpakketten aangeboden.

De Oude Knegt stond aanvankelijk 500 meter zuidelijker aan de rand van het dorp. Bij een eerste grondige restauratie zo’n 35 jaar geleden is de molen verplaatst en herbouwd op de huidige plek. Een grote groep vrijwilligers zorgde voor dat herstel. In de oudejaarsnacht van 2000/2001 is de molen getroffen door een vuurpijl en afgebrand. Met verzekeringsgeld is toen een historisch verantwoorde replica gebouwd.

In de molen bevinden zich twee koppels maalstenen; een met natuurlijke lavastenen en een met een ‘gegoten’ legger en loper. De molenaar laat graag zien hoe met een ‘bilhamer’ de stenen scherp worden gehouden. Bij de bouw, geheel volgens ambachtelijke traditie uitgevoerd, zijn dertien soorten hout verwerkt. Elk met een bijzondere eigenschap. Elk met een eigen verhaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?