Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 10
Schermerhorn - Akersloot

  • Print

15 km – Wandelen door het Land van Leeghwater op het Noord-Hollandpad

Ook deze etappe is biedt veel afwisseling. Je wandelt hier door het Land van Leeghwater. Als Nederlanders zijn we trots op onze technische kennis waarmee we de strijd met het water aangaan. De droogmakerijen De Beemster en De Schermer, drooggelegd in de Gouden Eeuw, zijn daar mooie voorbeelden van. Onderweg dus veel rechte wegen, sloten, vaarten en Hollandse luchten. Daarnaast is het een etappe langs vele dorpskernen met gezellige horeca.

Je wandelt hier door een waterrijk gebied met dorpjes waar de huizen nog aan het water liggen. Een belangrijk natuurgebied is De Eilandspolder. Een door mensenhanden gemaakt landschap tussen de Schermer en de Beemster. Het landschap is hier weids en open met mooie, historische dorpen zoals De Rijp, Grootschermer en Driehuizen.

Bekijk voor een impressie van etappe 9 en 10 onderstaande video:

De Schermer en De Beemster

Schermerhorn ligt op een kruispunt van vier totaal verschillende polders. In het noorden de Mijzenpolder en Eilandspolder en in het zuiden de Schermer en de Beemster. Kenmerkend voor De Schermer en De Beemster zijn de geometrische opzet van de wegen en sloten en de stolpboerderijen met hun piramidedak en het vierkante boerenerf. De Beemster is hiervoor in 1999 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. In De Schermer bepalen de elf eeuwenoude molens nog steeds het landschap. Een van de molens is nu een museum.

Beeldentuin Nic Jonk

Als je vanuit Schermerhorn vertrekt is het belangrijk om te weten of het broedseizoen van kracht is. Het bepaalt namelijk of je links- of rechtsom langs de Eilandspolder moet lopen. Met de oorspronkelijke route wandel je langs de Beemstervaart, dwars door de Eilandspolder met mooie natuur en veel vogels. In het broedseizoen ga je langs Grootschermer. Maar ook als de vogels niet broeden is deze alternatieve route de moeite waard. Je komt dan namelijk eerst langs de Museummolen aan de Noordervaart en bij Grootschermer langs de beeldentuin van Nic Jonk. Verderop ligt het restaurant Genot van Grootschermer met het terras aan het water, een aangename top voor een kopje koffie of vroege lunch.

Graft

Bij knooppunt 43 komen beide routes weer samen. Heb je wat extra tijd dan kun je een stukje verder even afbuigen naar Graft, een dorpje met een grote historie van reders, kooplui en walvisvaarders. Alleen al het oude raadhuis met drie trapgevels in Hollandse Renaissancestijl is de moeite van een bezoekje waard. En als je er dan toch bent kun je even binnenkijken bij het kleinste oudhollandse snoepwinkeltje van Nederland.

Korenmolen De Oude Knegt

Weer terug op de route wandel je via Driehuizen langs de Westelijke Eilandspolder naar de Schermer. Hier gaat het verder in strakke lijnen tot aan het Noord-Hollandsch Kanaal. Langs het water komt het eindpunt van de etappe, korenmolen De Oude Knegt, in zicht. Op woensdag en zaterdag wordt er nog tarwe gemalen die in de molen te koop is.

Tips voor onderweg

Alternatieve route broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. In de routebeschrijvingen staat de alternatieve route vermeld. Houd onderweg ook de borden goed in de gaten. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Lees hier het bericht over de aanpassing in het broedseizoen.

Openbaar vervoer

In Schermerhorn kun je met bus 129 naar het NS -station in Alkmaar. Bus 163 rijdt via Akersloot naar NS-station Uitgeest of Alkmaar.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?