Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 14
Ouderkerk aan de Amstel - Abcoude

  • Print

24 km – Wandelen langs de mooie dorpen van de Amstel op het Noord-Hollandpad

Midden in het Groene Hart van Nederland ligt etappe 14, een van de langere etappes van het Noord-Hollandpad. Ga niet te laat op pad, want je zult je tijd hard nodig hebben. De route gaat niet alleen dwars door een van de drukste gebieden van Nederland – waar je overigens niks van merkt – er is ook nog van alles te zien en te ontdekken onderweg.

Startpunt Ouderkerk aan de Amstel is de oudste nederzetting aan de Amstel waar trekschuiten en turfschepen al in de 13e eeuw aanlegden. De etappe begint net even buiten Ouderkerk, bij de parkeerplaats van Speelboerderij Elsenhove. Nadat je de drukke weg bent overgestoken wandel je al snel langs de Amstel en… word je overvallen door een heerlijke rust. Dat je daarna het drukke Amstelveen voorbij wandelt, dat heb je niet eens in de gaten. Tot de komst van een gemaal in 1914 was de Bovenkerkerpolder één groot molenpark. Nu is het een stiltegebied dat vele bouwplannen heeft overleefd en geliefd is bij weidevogels als grutto’s, tureluurs, kieviten, scholeksters, slobeend en zomertaling.

Nessersluis

Je wandelt verder naar Nes a/d Amstel. Een prachtig dorp onder de rook van Amstelveen waar de Rooms-Katholieke Sint-Urbanuskerk het dorpsgezicht bepaald. Hier kun je met het pontje overvaren, maar niet voordat je koffie of thee hebt gedronken bij de Zomerbloemen Pluktuin aan de Amsteldijk. Aan de overkant van de Nessersluis (de overtocht kost een euro) wacht Fort Waver dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam.

Vinkeveense Plassen

Via het riviertje de Waver en natuurreservaat Botshol wandel je verder over een grasdijk. Net als je denkt nu heb ik wel genoeg gras gezien, word je getrakteerd op de Vinkeveense Plassen, een prachtig stukje Nederland en het hoogtepunt op deze route. Je wandelt over een pad, dat dwars door het water gaat. Daarna heb je uitzicht op de vele idyllische eilandjes met vakantiehuisjes. Het is dat je af en toe de Johan Cruyff Arena ziet liggen, maar anders had je geen idee dat je eigenlijk midden in de Randstad bent.

Abcoude

Vanaf hier wordt het even doorbijten, want 24 km is niet voor iedereen een peulenschil. Gelukkig kun je eerst bij het sluisje van de jachthaven bijkomen op het terras van café-restaurant Bon. Het laatste deel van de etappe is niet het mooiste deel. Je wandelt over een verharde weg, maar het is de enige manier om het eindpunt Abcoude te bereiken, een gezellig dorp met leuke terrassen en restaurants.

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze route.

Alternatieve route broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (15 mrt - 15 jun) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Dit is na Amstelveen in de Bovenkerkerpolder en bij de Vinkeveense Plassen. Volg de alternatieve routes zoals aangegeven in de routebeschrijving en houd onderweg de borden goed in de gaten. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Er rijdt een bus tussen Ouderkerk (bij Amstelbrug), Nes aan de Amstel en Abcoude. In Abcoude is ook een NS-station.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 14. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 14. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?