Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 12
Krommenie - Halfweg

  • Print

25 km – Wandelen langs forten en de Randstad op het Noord-Hollandpad

Deze lange etappe, 25 km is niet niks, is er een van uitersten. Je hebt hier niet alleen grasdijken, schelpenpaden en dijkweggetjes, je wandelt ook nog eens door het Oer-IJ uit de prehistorie, langs overblijfselen van de Stelling van Amsterdam en het Noordzeekanaal. Of dat nog niet genoeg wandel je met deze etappe ook middenin de Randstad met boven je de vliegtuigen van en naar Schiphol.

De eerste bezienswaardigheden op de route naar Halfweg zijn twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort aan de Ham en Fort Veldhuis. Fort Veldhuis is één van de oudste betonnen forten en stamt uit 1897. Het fort wordt nu gebruikt door de Aircraft Recovery Group. Beide forten zijn beperkt te bezichtigen en te bereiken via de Lagendijk.

Noorder IJ- en Zeedijk

Na Fort Veldhuis kun je kiezen uit 2 varianten. De oorspronkelijke route gaat over de Noorder IJ- en Zeedijk. Op de variant kom je onder meer voorbij zorgboerderij De Oude Boerderij met een biologische winkel en een bakkerij. Hier wandel je verderop pal langs het Noordzeekanaal. In beide gevallen ga je bij Buitenhuizen met de veerpont over het Noordzeekanaal waar veel scheepvaart en pleziervaartuigen te zien zijn. Bijzonder hier zijn ook de aangelegde natuuroevers voor trekvissen en een broedwand voor zwaluwen en ijsvogels.

Spaarnwoude Park

Tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam vind je de recreatiegebieden van Spaarnwoude Park . Het is een oase van groen waar je van alles kunt beleven. Omdat deze omgeving in de jaren 60 flink aan het verstedelijken was, werd besloten van het overgebleven landelijke gebied een bufferzone in de vorm van een recreatiegebied te maken. In 1970 werd de eerste boom gepland en dus bestaat het recreatiegebied nu ruim 50 jaar. Midden in Spaarnwoude Park ligt Boerderij Zorgvrij. Hier kun je koeien aaien, melk tappen, kaas maken of een krantje lezen in het pannenkoekenrestaurant. Ook vind je hier het informatiecentrum van recreatiegebied Spaarnwoude Park!

Schiphol is altijd dichtbij

Na de pont wandel je door het Noorderbos en het Westhoffbos die beide ecologisch worden beheerd. Vlak voor Halfweg is de oude dijk deels vervangen door een nieuwe dijk, de Spaarndammerdijk. De vele vliegtuigen die hier overvliegen, kunnen we niet negeren. Zij geven duidelijk aan dat Schiphol vlakbij is. Wandelroute 12 is dan ook een bijzonder traject in het Noord-Hollandpad. Aan de ene kant de drukte en de bedrijvigheid van de Randstad, aan de andere kant genieten van rust en ruimte.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Krommenie is per bus en trein bereikbaar. De bus gaat ook naar Assendelft, de pont bij Buitenhuizen en Halfweg. In feite is het eerste deel van de etappe tussen NS-Krommeniedijk en de Lagendijk een aanloopje (2 km lang) naar de hoofdroute. In Halfweg kun je ook iets eerder stoppen vanwege het OV. Er zijn bushaltes aan de noordkant of zuidkant (via voetbrug) van snelweg A200.

Routebeschrijving Etappe 12. Noord-Zuid .docx
Routebeschrijving Etappe 12 Zuid-Noord .docx

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?