Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 4
Julianadorp - Wieringerwaard

  • Print

13 km – Wandel langs de bollenvelden op het Noord-Hollandpad

Lisse heeft de naam, maar in de Kop van Noord-Holland liggen de grootste velden met bloembollen. Het voorjaar is een prachtige tijd om deze etappe te verkennen. Enkele boeren hebben hun paden opengesteld voor wandelaars. Het Noord-Hollandpad loopt dan ook dwars door de bollenvelden.

Voor je bij bollenvelden aankomt, wandel je eerst via het beboste Woonzorgpark Noorderhaven naar de pont die je over het Noordhollandsch Kanaal brengt. Nu wandel je door een gebied dat vroeger aan de Zuiderzee lag. De huidige grasdijken met schapen waren zeedijken die de dorpen en boerderijen moesten beschermen tegen het zeewater. Er is geen horeca op deze route, dus neem een extra broodje en water voor onderweg mee! Pas bij het eindpunt in Wieringerwaard kom je een kleine buurtsuper tegen en een tankstation met een winkeltje voor een ijsje of een drankje.

Bekijk voor een impressie van etappe 3 en 4 onderstaande video:

Prachtige bloembollen

Anna Paulowna is de laatste met particulier geld aangelegde polder in Nederland en sinds 2012 de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon. Lange, rechte wegen en mooie boerderijen bepalen hier het beeld. En natuurlijk bloembollen, want dit gebied is het grootste bloembollenproductiegebied ter wereld en in het voorjaar een kleurrijk landschap. Wandelaars zijn van harte welkom bij bollenbedrijf Jan de Wit & Zonen voor een kopje koffie of een toiletbezoek. Er staat een bankje voor je klaar. De route gaat over het erf en dwars door de velden. Het is wel de bedoeling om op de paden te blijven wandelen. Uiteraard om de bloembollen te beschermen voor vernieling, maar vooral ook om te voorkomen dat ze in aanraking komen met virussen. Ook het plukken van de bloemen is niet toegestaan.

Oudste sluisje van Europa

Ook het volgende dorp Oudesluis lag vroeger aan een belangrijke zeeverbinding. Je wandelt langs het oudste sluisje van Europa en het bijbehorende sluiswachtershuisje. De Cultuurkerk in dit dijkdorp is een bezoek waard. Vanaf hier gaat de route verder via de grasdijk naar Wieringerwaard. Een typisch Noord-Hollands dorp met een witte kerk, monumentale boerderijen en een 50 meter hoge, oude watertoren. Bij korenmolen De Hoop kun je op woensdag, als de molenaar aan het werk is, stoppen voor een kop koffie.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Bijzonderheden

In plaats van de pont te nemen kun je etappe 4 vanuit Julianadorp ook via de kust en het duingebied wandelen. Je komt dan weer bij knooppunt 46 op de oorspronkelijke route.

Openbaar vervoer

Het startpunt in Julianadorp (halte rotonde Boterrug-Langevliet) bereik je met bus 30 vanaf treinstation Den Helder-Zuid. Of ga met de trein naar Anna Paulowna. Dan wandel je vanaf het station naar het pontje bij knooppunt 39 waar je de route oppakt. Bij aankomst in Wieringerwaard kun je met de bus naar Schagen of Anna Paulowna, waar een treinstation is.

Vaartijden veerpont Westeinde Julianadorp

Maandag tot en met vrijdag 06:30 - 18:30 uur
Zaterdag van 06:30 – 18:00 uur
Zondag van 09:00 – 18:00 uur
Lunchpauze elke dag van 12.30 tot 13.00 uur
Het overzettarief voor een wandelaar is € 0,50
www.veerponten.nl 

Meer inspiratie?

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze etappe.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?