Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 8 Kolhorn - Obdam

22 km – Wandelen langs droogmakerijen

In Kolhorn start een afwisselende etappe naar lintdorp Obdam. Via de Westfriese Omdijk, dwars door de binnenlanden van West-Friesland. Over dijken, langs bochtige veenriviertjes, rechte kanalen en door oude droogmakerijen.

Kolhorn is een oud vissersdorp. Het dorpsgezicht is grotendeels beschermd. Het dorp lag tot de inpoldering van onder andere de Wieringermeer pal aan de Zuiderzee. Dat is nog goed te zien in het dorp, maar ook langs de Westfriese Omringdijk. Hier staan een aantal oude zwarte boeten (schuren) waarin turf werd bewaard voor de handel. De boeten zijn gerestaureerd en ingericht als museum.

Etappe 6. Turfschuren Kolhorn

Natuurverbinding Omval-Kolhorn

Vanuit Kolhorn wandelt u langs de Kromme Gouw, van origine een veenrivier, maar verderop rechtgetrokken en verbreed tot Kanaal Alkmaar – Kolhorn. Voor de recreatievaart en de afwatering van de polders is het kanaal onmisbaar. Sinds de realisatie van de natuurverbinding Omval-Kolhorn in 2013 bieden de oevers schuil- en broedplaatsen voor vogels en vissen.
Langs het Noord-Hollandpad ligt de natuurverbinding Omval-Kolhorn. Sinds de realisatie in 2013 bieden de oevers schuil- en broedplaatsen voor vogels en vissen. Stilte en het geluid van al die verschillende vogels hier wisselen elkaar af. Het gebied is toegankelijk voor recreanten.

Etappe 6. Kromme Gouwe

Spectaculaire luchten

U loopt verder via de Groenedijk naar de Plempdijk. Het landschap verandert hier behoorlijk, maar blijft weids en open. De bollenindustrie rukt op in het landschap, maar weilanden en windmolens bepalen (nog) steeds het beeld. Mooi zijn de spectaculaire Noord-Hollandse luchten.

GPX bestand GPX bestand BroedseizoenPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Zuid-Noord

Etappe 6. Windmolens

Openbaar vervoer

Het begin/eindpunt in Obdam is bij het NS station Obdam. Algemene Informatie is verkrijgbaar via www.9292ov.nl of telefonisch via 0900-9292 (70 c/pm).