Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 5 Wieringerwaard - Kolhorn

10 km – Wandelen door de voormalige Zuiderzee

Wieringerwaard is een nieuw vertrek- en aankomstpunt in het Noord-Hollandpad. Ook weer zo’n typisch Noord-Hollands dorpje met een wit kerkje, monumentale boerderijen en een 50 meter hoge, oude watertoren. Vanuit hier is de wandelroute naar Kolhorn 10 km en daarmee is deze wandelroute een van de kortere etappes van het Noord-Hollandpad.

Etappe 7. Huisje Kolhorn

Ecologisch ingerichte natuur

Via dijkbuurtje Nieuwesluis gaat de wandelroute over de grasdijk van het Waardkanaal. Hier is een langgerekte strook weiland en akker ecologisch ingericht. Het gebied bestaat uit water, moerasachtige oevers en rietveld. Deze natuurbuffer versterkt de waarde van het kanaal als verbindingsweg van plant en dier. Een bijzonder natuurlandschap.

Beschermd dorpsgezicht

Het eindpunt is Kolhorn. Een typisch Noord-Hollands dorpje. Kolhorn is een oud vissersdorp dat voor de inpoldering nog pal aan de Zuiderzee lag. Overblijfselen, zoals de zwarte boeten (schuren waarin turf werd bewaard), zijn hier nog goed te zien en daarom is het dorpsgezicht grotendeels beschermd. De boeten zijn hier en langs de Westfriese Omringdijk gerestaureerd en ingericht als museum.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Zuid-Noord

Bijzonderheden

Op graskruin van Noordhollands Kanaaldijk blijven; geen honden meenemen (ook niet aangelijnd) vanwege schapen. Idem vanwege insleep ziektes op wandelpassage (Eigen Weg) door bollenvelden van Fa. Maters en J, de Wit & Zn BV tussen Grasweg 21 en Boersmanweg 26A. Verder geen bloemen plukken, op veldweg blijven, zelfbewegende beregeningsinstallaties ontwijken en ver van gewasbeschermende spuitmachines blijven.

Etappe 5. Dijk Kolhorn