Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 4 Julianadorp - Wieringerwaard

13 km - Langs typisch Noord-Hollandse dorpjes

Een wandeling door bollenvelden, polderland en over oude grasdijken. Rust, ruimte en een open landschap overheersen hier. Startpunt van de wandeling is het park van Noorderhaven bij Julianadorp. Bij het Noord-Hollandskanaal steek je over met de pont en gaat de route verder via lintdorp Gelderse Buurt en de Molenvaart richting Anna Paulowna.

Bloeiende tulpenvelden Mary Romar

Bloembollen

Anna Paulowna is de laatste met particulier geld aangelegde polder in Nederland en sinds 2012 de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon. Lange, rechte wegen en mooie boerderijen bepalen hier het beeld. En natuurlijk bloembollen, want dit gebied is het grootste bloembollenproductiegebied ter wereld en in het voorjaar een kleurrijk landschap.

Monumentale boerderijen

Vanaf hier gaat de route verder over de schapenrijke Zijperdijk naar het dijkdorpje Oudesluis en via de grasdijk naar Wieringerwaard. Een typisch Noord-Hollands dorpje met een wit kerkje, monumentale boerderijen en een 50 meter hoge, oude watertoren. Bij korenmolen De Hoop kun je op woensdag, als de molenaar aan het werk is, stoppen voor een kop koffie.

GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Zuid-Noord

Pontje Julianadorp

Het pontje bij Julianadorp bij Noord-Hollandskanaal vaart nu ook op de zondagen. U heeft de keuze mogelijkheid om of via het duingebied of via de pont etappe 4 te lopen.

De vaartijden van het pontje zijn:
Maandag tot en met vrijdag 06:30 - 18:30 uur
Zaterdag van 06:30 – 18:00 uur
Zondag van 09:00 – 18:00 uur

Het overzettarief voor een wandelaar is € 0,25

Bijzonderheden

U bent van harte welkom bij bollenbedrijf Hans de Wit voor een kopje koffie of een toiletbezoek. U loopt over zijn erf en tussen zijn velden. Er staat een bankje voor een stop voor u klaar. 
Er is geen horeca op de route, dus neem een extra broodje en water voor onderweg mee!. In Wieringerwaard is een kleine buurtsuper en een tankstation met een winkeltje voor een ijsje of een drankje.

Deze route loopt over grasdijken en langs de bollenvelden. Honden zijn hier niet toegstaan vanwege de schapen en de lammetjes. Vanwege mogelijke ziektes vragen de boeren u vriendelijk niet in de bollenvelden te open of bloemen te plukken met name door de bollenvelden van Fa. Maters en J, de Wit & Zn BV tussen Grasweg 21 en Boersmanweg 26A. 

Etappe 4. pontje julianadorp

Bezienswaardigheden

Kerkje Oudesluis: hier zijn met regelmaat exposities, evenementen, markten.

Eendenkooi ’t Zand is gelegen in de Kop van Noord­Holland en al meer dan 400 jaar oud. Nog altijd worden hier op vrijwel dezelfde manier eenden gevangen. Lees hier het artikel van Landschap Noord-Holland.

Openbaar vervoer

U kunt met de trein naar Den Helder Zuid en vanaf daar met bus 30 naar het startpunt in Julianadorp (halte rotonde Boterrug-Langevliet). Bij aankomst in Wieringerwaard kunt u bij het eindpunt met de bus naar Schagen of Anna Paulowna. Vanaf daar kunt met de trein weer terug.

In Nieuwesluis na 22 km, op Sluizerweg bij kanaalbrug, kan er ook gestopt worden: om met schoolbus (niet frequent, niet za-zo) via Schagen of Wieringerwerf op huis af te gaan.

Foto bloembollen: Mary Romar

Meer inspiratie?

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze etappe.