Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 4 Julianadorp - Wieringerwaard

13 km - Langs typisch Noord-Hollandse dorpjes

Een wandeling door bollenvelden, polderland en over oude grasdijken. Rust, ruimte en een open landschap overheersen hier. Startpunt van de wandeling is het park van Noorderhaven bij Julianadorp. Bij het Noord-Hollandskanaal steek je over met de pont en gaat de route verder via lintdorp Gelderse Buurt en de Molenvaart naar Anna Paulowna.

Bloeiende tulpenvelden Mary Romar

Bloembollen

Anna Paulowna is de laatste met particulier geld aangelegde polder in Nederland en sinds 2012 de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon. Lange, rechte wegen en mooie boerderijen bepalen hier het beeld. En natuurlijk bloembollen, want dit gebied is het grootste bloembollenproductiegebied ter wereld en in het voorjaar een kleurrijk landschap.

Monumentale boerderijen

Vanaf hier gaat de route verder over de schapenrijke Zijperdijk naar het dijkdorpje Oudesluis en via de grasdijk naar Wieringerwaard. Een typisch Noord-Hollands dorpje met een wit kerkje, monumentale boerderijen en een 50 meter hoge, oude watertoren. In de watertoren of bij korenmolen De Hoop kun je iets eten of drinken.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Zuid-Noord

Pontje Julianadorp

Het pontje bij Julianadorp bij Noord-Hollandskanaal vaart vanaf 1 mei nu ook op de zondagen. De omleidingsroute via ’t zand blijft tot het najaar 2017 nog bestaan. Zo heeft u de keuze mogelijkheid om of via het duingebied of via de pont etappe 4 te lopen.

De vaartijden van het pontje zijn:
Maandag tot en met vrijdag 06:30 - 18:30 uur
Zaterdag van 06:30 – 18:00 uur
Zondag van 09:00 – 18:00 uur

Het overzettarief voor een wandelaar is € 0,25

Bijzonderheden

Op graskruin van Noordhollands Kanaaldijk blijven; geen honden meenemen (ook niet aangelijnd) vanwege schapen. Idem vanwege insleep ziektes op wandelpassage (Eigen Weg) door bollenvelden van Fa. Maters en J, de Wit & Zn BV tussen Grasweg 21 en Boersmanweg 26A. Verder geen bloemen plukken, op veldweg blijven, zelfbewegende beregeningsinstallaties ontwijken en ver van gewasbeschermende spuitmachines blijven.

Etappe 4. pontje julianadorp

Bezienswaardigheden

Kerkje Oudesluis: hier zijn met regelmaat exposities, evenementen, markten.

Openbaar vervoer

Vaartijden pont over Noordhollands Kanaal Noorderhaven en Westeinde: maandag tot en met zaterdag van 6.30 uur tot 18.30 uur (za 18.00 uur), met uitzondering van 12.30 uur-13.00 uur (lunchtijd).
De pont over het Noord-Hollands Kanaal Noorderhaven naar Westeinde vaart niet (meer) op zondagen. U kunt het beste de wandeling beginnen aan de overkant van het kanaal.

In Nieuwesluis na 22 km, op Sluizerweg bij kanaalbrug, kan er ook gestopt worden: om met schoolbus (niet frequent, niet za-zo) via Schagen of Wieringerwerf op huis af te gaan.

Foto bloembollen: Mary Romar

Schrijf in op onze nieuwsbrief

* verplicht veld