Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 16
's-Graveland - Huizen

  • Print

15 km – Wandelen over de heidevelden naar de Tafelberg op het Noord-Hollandpad

Je bent op de laatste etappe van het Noord-Hollandpad aangekomen. Of op de eerste als je de route van zuid naar noord loopt. In beide gevallen een mijlpaal: je hebt het bijna gehaald of je staat aan het begin iets te nieuws ontdekken. De wandeling van ’s-Graveland naar Huizen is hoe dan ook bijzonder. Hier geen Hollandse polders, maar schaduwrijke bossen en glooiende heidevelden midden in ’t Gooi. Met de Tafelberg als letterlijke top.

De wandeling begint bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je krijgt meteen wat van de geschiedenis mee, want je bent hier op buitenplaats Boekesteyn. Een prachtig landhuis met een tuin en een park. Er zijn er maar liefst tien in ’s Graveland en ze stammen uit de tijd dat rijke kooplieden uit de Gouden Eeuw hier hun buitenverblijven voor de zomer lieten bouwen.

Spanderswoud

Bij café-restaurant Brambergen - de naam herinnert aan een andere buitenplaats - kun je nog even genieten van koffie of thee voor je aan de etappe van 15 km begint. Je wandelt door het Spanderswoud. Sinds 1981 wordt er door het Goois Natuurreservaat hard aan gewerkt het gebied weer in z’n oorspronkelijke staat van natuurbos terug te brengen. Het Spanderswoud is een heel gevarieerd bos met oude beukenlanen. Deze beuken bieden schuilgelegenheid voor verschillende soorten vleermuizen. In het najaar een bijzondere plek vanwege de vele soorten paddenstoelen die hier voorkomen.

Langste natuurbrug

Even verderop ligt de langste natuurbrug of ecoduct ter wereld, natuurbrug Zanderij Crailoo, 800 meter lang. Een spectaculaire natuurverbinding tussen het Spanderswoud en de Bussumerheide, waar zowel dieren als wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken. Het zorgt ervoor dat ‘t Gooi voor dier en plant verbonden is met de Utrechtse Heuvelrug.

Heidevelden

Wat volgt zijn drie interessante heidevelden: de Bussummerheide, Blaricummerheide en Tafelbergheide. De leemkuilen met hun bijzondere vegetatie zorgen voor afwisseling in het landschap en op sommige plekken kun je de schaapskudde of Schotse Hooglanders tegenkomen. In de laatste ligt ook het hoogste punt van ‘t Gooi. Echt hoog is de Tafelberg met 36,4 m natuurlijk niet, maar het is een markant punt tussen de bomen en struiken. Wandel naar boven en je hebt een mooi weids uitzicht over de heide.

Schaapskooi Blaricummerheide

Als je hier even van de route afgaat, kom je bij de Schaapskooi Blaricumerheide. Hier huist een kudde Drentse heideschapen die voor het behoud van de heide zorgen. Op zondagmiddag kun je de schaapskooi bezoeken. Ernaast zit café-restaurant De Eendracht (voorheen De Tafelberg). Hier kun je op het terras terecht voor een drankje of een fijne lunch van streekproducten. Er zit niet veel horeca op deze route, dus als je daar gebruik van wilt maken is dit er een om te onthouden.

Cultuurhistorische kalkovens in Huizen

Wandel verder naar de haven en kalkovens van Huizen, vroeger een vissersdorp met een van de grootste vissersvloten rond de Zuiderzee. Daarna speelden de kalkovens een belangrijke economische rol. In 1989 werden ze afgebroken, maar met de oude stenen werd het cultureel erfgoed bij de jachthaven hersteld. Je waant je hier in een Zuiderzee dorpje uit vervlogen tijden. In het Nautisch Kwartier, het eind- of beginpunt van het Noord-Hollandpad, kun je goed eten en drinken. Geniet hier van een welverdiende beloning!

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Bus in ‘s- Graveland, Crailoo (na ongeveer 7 km, bij ziekenhuis Gooi-Noord, tegenover viaduct A1) en Huizen (bij Havenstraat of Bestevaer). In Hilversum en Bussum is een NS-station.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 16 Noord-Zuid

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 16 Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?