Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 16 's Graveland - Huizen

15 km – Heidevelden op de Tafelberg

Op de laatste wandelroute van het Noord-Hollandpad bevindt zich de langste natuurbrug ter wereld, de Laarderhoogt. Een spectaculaire natuurverbinding van het Goois natuurreservaat tussen de Wester- en Blaricummerheide, waar zowel dieren als wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken. Een bijzondere verbinding die niet alleen de drukke A1 overbrugt, maar ook de Naarderstraat/N525, enkele bedrijventerreinen en een sportpark. Voor de aanleg is 100.000 m3 grond gebruikt en zijn veel bomen en struiken geplant.

Etappe 13. Beukenlaan

Op het hoogste punt van de regio

En de route heeft meer spectaculaire hoogtepunten. Twee heidevelden, de Blaricummer- en de Tafelbergheide herbergen het hoogste punt van de regio, de Tafelberg op 36,4 m boven NAP. Een prachtig gebied dat begraasd wordt door runderen en een kudde Drentse heideschapen die gehuisvest zijn in een schaapskooi. De leemkuilen met hun bijzondere vegetatie zorgen voor afwisseling in het landschap. Wandel verder naar de haven en kalkovens van Huizen.

Cultuurhistorische kalkovens in Huizen

Huizen was vroeger een vissersdorp, maar de kalkovens speelden ook een belangrijke economische rol. Ze werden van 1918 tot 1989 gebruikt voor het verbranden van schelpen uit de Zuiderzee tot ongebluste kalk. In 1989 werden ze afgebroken, maar in 1997 herstelden ondernemers uit het dorp dit cultureel erfgoed. Ze werden opnieuw gebouwd bij de oude haven voor diverse horecagelegenheden.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 16. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 16. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

  • Huizer Museum het Schoutenhuis, (op zondag gesloten)
  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmomenten is prachtig gelegen in wandelgebied de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Het bezoekerscentrum organiseert het hele jaar activiteiten voor jong en oud. Ook leuk voor kinderen: speurtochten, verjaardagsfeestjes en de speeltuin.

Etappe 13. Kinderboerderij

Openbaar vervoer

Bus in ‘s- Graveland (halte bij beginpunt), Crailoo (na ongeveer 7 km, bij ziekenhuis Gooi-Noord, tegenover viaduct A1) en Huizen (bij Havenstraat of Bestevaer). Helaas is nog niet bekend of de Aqualiner weer gaat varen tussen Almere en Huizen, er is dus vooralsnog geen veerdienst.