Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 14 Ouderkerk aan de Amstel - Abcoude

24 km – Mooie dorpen langs de Amstel

De wandeling start middenin het groen en gaat via de buitenwijken van Amstelveen naar de weilanden van de Bovenkerkerpolder. Het favoriete leefgebied van weidevogels als grutto’s, tureluurs, kieviten, scholeksters, slobeend en zomertaling.

Etappe 14. Wandelaar en schapen

Dwars door het groen volgen een boerenlandpad, een vroegere molengang en Nes aan de Amstel. Een prachtig dorp onder de rook van Amstelveen waar de Rooms-Katholieke Sint-Urbanuskerk het dorpsgezicht bepaald. Het is de eerste kerk die werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Joseph Cuypers.

Met het pontje naar de overkant

Neem het pontje naar de overkant van de Amstel en loop via de bochtige Waver (riviertje) en twee in het groen verscholen forten van de Stelling van Amsterdam (Fort in de Botshol en Fort Waver) naar de Stokkelaarsbrug. Onderweg kom je nog twee riviertjes tegen, de Winkel en de Angstel.

Orchideeën en lepelaars

Natuurreservaat Botshol is een verlaten veengebied met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Hier groeien talrijke orchideeën en zeldzame waterplanten. Wie geluk heeft spot een lepelaar. Eindpunt Abcoude heeft levendige terrassen en restaurants.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 14. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 14. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april - 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Etappe 14. Bocht Amstel

Openbaar vervoer

Bus in Ouderkerk (bij Amstelbrug), Nes aan de Amstel, Abcoude. Daar kunt u uw reis vervolgen met de trein.