Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 13 Halfweg - Ouderkerk aan de Amstel

25 km – De groene longen van de hoofdstad

Na de drukte van Halfweg is het heerlijk rustig wandelen op de grasdijk langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. De vliegtuigen zijn er nog steeds, maar Amsterdam heeft ook veel groen en dat bewijst de wandelroute naar Ouderkerk aan de Amstel. Stad en natuur wisselen elkaar continu af.

Via het Lutkemeerpark en de beschutte groene randen van Osdorp & Slotervaart wandel je naar het dorpje Sloten. Hier staat de Rembrandt molen van Sloten, een stellingmolen die zorgt voor het juiste waterpeil in de lager gelegen omgeving. Veel groen is te vinden in de oeverlanden van de Nieuwe Meer. De hoofdroute gaat verder over het fietspad op de noordoever. ’s Zomers kun je hier als alternatief met een pontje oversteken naar het Amsterdamse Bos (alleen in de weekenden).

Etappe 10. Middelpolder

Dwars door de Middelpolder

De etappe gaat verder naar de Schinkelsluizen en de Kalfjeslaan. Ooit de plek waar Amsterdammers en Amstelveners elkaar ontmoetten en in hun mooiste kleding over de boulevard flaneerde. Daarna volgt natuur- en recreatiepark Middelpolder. Een open, weids en toch knus poldertje, dat erg geliefd is bij weidevogels. Een deel van de Middelpolder is opnieuw ingericht met fiets-, wandel- en ruiterpaden en in de graslanden zijn natuurvriendelijke oevers, plasjes en poeltjes gegraven. De weilanden zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Eindpunt is de groene oase tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Geniet hier nog even van de prachtige buitenplaatsen langs de Amstel.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

Molen van Sloten

Openbaar vervoer

Bus in Halfweg, Sloten, Bosbaanweg-Amstelveenseweg (+ Museumtram), Amstelbrug bij Ouderkerk (haltes liggen ruim 1 km noordelijker, bij Amstelbrug ). Metro Amstelveen naar Amsterdam-CS: bij kruising Kalfjeslaan-Beneluxbaan