Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 12 Krommenie - Halfweg

25 km – Rust en ruimte in drukke Randstad

Op de route naar Halfweg liggen twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort aan de Ham en Fort Veldhuis. Fort Veldhuis is één van de oudste betonnen forten en stamt uit 1897. Het fort wordt nu gebruikt door de Aircraft Recovery Group. Beide forten zijn beperkt te bezichtigen en te bereiken via de Lagendijk.

Etappe 9. Gemaal Halfweg

Vanuit Krommenie wandel je naar de Noorder IJ- en Zeedijk. Neem bij Buitenhuizen de veerpont over het Noordzeekanaal waar veel scheepvaart en pleziervaartuigen te zien zijn. Vanaf de pont kun jje kiezen uit slingerende bospaadjes of de Inlaagdijk. Deze dijk werd al in de Middeleeuwen aangelegd en is in 1675 doorgebroken. De braak (plas) die u onderweg tegenkomt, herinnert daar nog aan.

Etappe 9. Wandelaar overstapje

Schiphol is dichtbij

Vlak voor Halfweg is de oude dijk deels vervangen door een nieuwe dijk, de Spaarndammerdijk. De vele vliegtuigen die hier overvliegen, kunnen we niet negeren. Zij geven duidelijk aan dat Schiphol vlakbij is. Wandelroute 12 is dan ook een bijzonder traject in het Noord-Hollandpad. Aan de ene kant de drukte en de bedrijvigheid van de Randstad, aan de andere kant genieten van rust en ruimte.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 12. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 12. Zuid-Noord

Let op: routewijziging door Spaarnwoude, klik hier voor meer informatie

Bezienswaardigheden

In Halfweg kunt u het Stoomgemaal bezoeken. Tijdelijk gesloten ivm renovatiewerkzaamheden.
In belevingscentrum Fort K'IJK komen ‘Natuur & Landschap binnen de Stelling van Amsterdam’ tot leven. Winnar van Duurzaam Erfgoedprijs 2018!

Openbaar vervoer

In Krommenie bus en trein, Assendelft, bij pont Buitenhuizen en Halfweg  kunt u met de bus.
In feite is het eerste deel van de etappe tussen NS-Krommeniedijk en de Lagendijk een aanloopje (2 km lang) naar de hoofdroute. In Halfweg kan men ook iets eerder stoppen vanwege het OV: n.l. bij bushaltes aan de noordkant of zuidkant (via voetbrug) van snelweg A200.