Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 11 Akersloot - Krommenie

15 km - De meeste weidevogels van Noord-Holland

Dorpen als Akersloot en Limmen zijn gebouwd op eeuwenoude strandwallen. Dit gebied is een van de meest vogelrijke delen van Noord-Holland. In de poeltjes langs de route is het vaak een drukte van jewelste. 's Winters vliegen hier soms duizenden smienten over.

Etappe 8. Knotwilgen

Bij Akersloot steekt u met het pontje het Noord-Hollandskanaal over. De wandelroute gaat dwars door het oeroude Oer-IJgebied, langs oude molens en door veenpolders. Vanaf Uitgeest loop je op een oude zeedijk: de Lagendijk. In de middeleeuwen opgeworpen om het via de 'Crommenije' oprukkende water van het IJ en de achterliggende Zuiderzee tegen te houden.

Etappe 8. Wandelaars

Fort bij Krommeniedijk en de omliggende weilanden zijn vanaf de Lagendijk goed te overzien. Het fort is een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam en heeft een bezoekerscentrum. Vanaf hier loopt de route via verharde paden naar station Krommenie.

Download GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Zuid-Noord

Driehuizen langs kanaal

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april - 1 juli) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum De Blankert, recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM), Lagendijk 33, telefoon: (0251) 31 14 10. RAUM beheert ook oeverparken Uiterdam (bij pontje Akersloot), Dorregeest en Zwaansmeer: ligweiden, zwem- en parkeerplaatsen, sanitaire voorzieningen, kiosken, voet- en fietspaden. Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' ligt hierachter: in opbouw, o.m. werf met houtbouw- & droogschuren, bezoekers- en infocentrum, restaurant. Naam ontleend aan hier te herbouwen houtzaag- of paltrokmolen, uitgevonden in 1593 door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest.

Openbaar vervoer

In Akersloot, Uitgeest en Krommenie kunt u met de bus, in Krommenie ook met de trein.

Bezienswaardigheden

Bezoek ook eens de toeristische website van het Land van Leeghwater.