Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 1 De Cocksdorp - De Waal

18 km – Geniet op Texel van de Wadden

Een mooier startpunt van het Noord-Hollandpad is bijna niet denkbaar: Texel en de Waddenzee. Een uniek gebied, dat niet voor niets is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De wandelroute begint in de Cocksdorp, vanaf daar ga je verder naar De Waal met prachtig uitzicht over de Waddenzee. Wie goed kijkt ziet vanaf de dijk misschien een zeehond zwemmen of zonnen op een van de zandbanken. Ruik de zee en geniet van de prachtige luchten die met elke verandering van het weer wisselen van kleur.

Etappe 1. Wandelaars De Cocksdorp

Vanaf hier gaat de route over de Eierlandse Zeedijk naar de Eierlandse Polder waar rust, ruimte en wind zorgen voor het echte eilandgevoel. Zigzaggend over drassige weilandpaden, vroegere kreekbeddingen en een onverharde polderweg volgt het brede Eierlandse Kanaal. De enige manier om naar de overkant te komen is met het touwtrekpontje. Een verrassende ervaring!

Typisch Texelse natuur

Etappe 1. wandelaars ontdekken natuur

Op de kilometerslange grasdijk grazen de Texelse schapen. Vanaf het huis ‘Eijerlandsend’ gaat de route verder in natuurgebied Waalenburg. Een polder met typisch Texelse natuur en weidevogels. De weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en koekoeksbloemen.

Via gras- en landwegen en een oude met riet omzoomde zeekreek bereik je de middeleeuwse Burgerdijk. Het einddoel van deze wandeling is De Waal. Een prachtig dorpje met een bijzondere kerk, karakteristieke huisjes, een paar fijne terrassen en een leuk museum over de historie van Texel.

GPX bestandPrint deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Noord-Zuid (startpunt aan het begin van de Vuurtorenweg)
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april – 1 juli) is het natuurreservaat Waal & Burg van Natuurmonumenten afgesloten voor wandelaars: wandelaars die in De Waal starten moeten dan in dat dorp een alternatief trace via het Groenewegje en de Zaandammerdijk nemen om zo bij Eijerlandsend uit te komen. Degenen die in De Cocksdorp starten moeten dan bij Eijerlandsend die alternatieve, iets kortere omloop naar De Waal nemen. Deze alternatieve route staat beschreven onderaan de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden

Cultuurhistorisch Museum Texel, Hogereind 6, De Waal (bij kerk), telefoon: (0222) 31 29 51

Etappe 1. De Waal

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit een combinatie van vaste lijnen en vervoer op oproep. Voor meer informatie en mogelijkheden kijk op http://www.texelhopper.nl/.