Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Etappe 3
Den Helder NS - Julianadorp

  • Print

16 km – Wandelen langs forten en struinnatuur op het Noord-Hollandpad

In de Kop van Noord-Holland op het uiterste puntje ligt Den Helder. Je kunt met gemak een hele dag doorbrengen in deze belangrijkste marinebasis van Nederland. De geschiedenis gaat hier terug naar Napoleon, die vlak voor hij naar Elba werd verbannen vier grote forten liet bouwen. Deze Stelling Den Helder kun je nog steeds bezoeken.

Op het Noord-Hollandpad kom je langs een van deze forten: Fort Dirksz Admiraal. Bekijk de bunkers uit WOII of kies voor een rondleiding. Gewoon even genieten van het weidse uitzicht kan natuurlijk ook. In de verte zie je de Helderse Duinen. Via een groene route wandel je de stad uit naar het binnenduingebied De Nollen. Als je een stukje omloopt kun je hier de grote stalen sculpturen van de in 2006 overleden kunstenaar Ruud van de Wint bewonderen.

Bekijk voor een impressie van etappe 3 en 4 onderstaande video:

De Helderse Duinen en de natuur

Verderop ligt recreatiegebied Mariëndal, dat uit ruim 50 hectare struinnatuur bestaat. Bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. Perfect voor liefhebbers van de natuur. Ook de Helderse Duinen tellen vele meertjes en bossen. Het gebied is een eldorado voor beschermde planten en dieren. Tureluurs, lepelaars, watersnippen en plevieren vinden hier alles wat ze nodig hebben. De natuur in deze duinen is zo waardevol, dat ze samen met de verderop gelegen Noordduinen tot op Europees niveau beschermd worden. Meer over de natuur rondom Den Helder is te vinden op Landschap Noord-Holland.

Wandelen over het strand

Als je koers zet richting Julianadorp kun je bij knooppunt 90 kiezen voor een variant langs de kust. Julianadorp staat bekend om zijn prachtige velden met bloembollen. In het seizoen moet je dan ook zeker kiezen voor de originele route. Niets zo mooi om tussen de velden met bloeiende bollen te wandelen. Buiten het seizoen is er een variant langs de kust. Nog voor Julianadorp buig je bij knooppunt 90 af naar het strand. Je wandelt via het strand Julianadorp voorbij en pakt bij knooppunt 46 de originele route weer op. Dan ben je al een eind op etappe 4 richting Wieringerwaard. De variant is 14,5 km.

Julianadorp

Kies je ervoor naar Juliandorp te wandelen, dan eindig je in een oase van groen bij Noorderhaven, een woon- en leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking. Julianadorp was ooit een kleine plaats, nu is het een belangrijk toeristisch centrum vanwege de vakantieparken en de fraaie golfbaan.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe hoef je geen rekening te houden met het broedseizoen. Wil je meer weten over de vogels die je onderweg tegenkomt? Lees dan hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

Op het eindpunt in Noorderhaven (Julianadorp) kun je met de Connexion-bus terug naar het startpunt (lijnen 31, 32), naar NS-Den Helder Zuid (alleen 32), naar Schagen (152) of Alkmaar (151). De bussen rijden redelijk frequent, op zondag wat minder. Kijk voor meer informatie op www.connexxion.nl.

Meer inspiratie?

Lees hier het blog van Wandelvrouw over deze etappe.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Wandelnetwerk Noord-Holland knooppunt
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?