Noord-Hollandpad

Etappe 11
Akersloot - Krommenie

  • Print

15 km – Wandel tussen de weidevogels op het Noord-Hollandpad

Voor vogelliefhebbers is dit een ideale etappe. Hij gaat dwars door een van de meest vogelrijke delen van Noord-Holland. In de poeltjes langs de route is het vaak een drukte van jewelste en 's winters vliegen hier soms duizenden smienten over. Maar goed dat de etappe niet zo lang is. Nu heb je alle tijd om op je gemak de weidevogels te spotten én te genieten, want ook als je niet voor de vogels komt is het hier prettig wandelen.

Dorpen als Akersloot en Limmen zijn gebouwd op de restanten van eeuwenoude strandwallen. Je wandelt hier door ruime polders met prachtige rondingen en er is altijd wel water in de buurt. Bijvoorbeeld het Alkmaardermeer en Uitgeestermeer, die in tegenstelling tot de rest van dit gebied, nooit werden ingepolderd.

Oer-IJgebied

Bij Akersloot steek je met het pontje het Noord-Hollandskanaal over. De wandelroute gaat dwars door het oeroude Oer-IJgebied, langs oude molens en door veenpolders. Op zondag kun je bij gemaal Limmen het museum (gemaal 1879) bezoeken. Verderop ligt de Dorregeester Molen. De gelijknamige polder is geheel op natuurontwikkeling gericht en een walhalla voor konijnen en hazen.

Vanaf Uitgeest loop je op een oude zeedijk: de Lagendijk. In de middeleeuwen opgeworpen om het via de 'Crommenije' oprukkende water van het IJ en de achterliggende Zuiderzee tegen te houden. In Uitgeest werd ook de houtzaagmolen uitgevonden door Cornelis Corneliszoon, een belangrijke vondst voor de scheepsbouw en de daaruit voorvloeiende Gouden Eeuw. Er zijn plannen om in Uitgeest een museum te maken dat het verhaal van de houtzaagmolen vertelt.

Fort Krommeniedijk

Op weg naar Krommenie kom je eerst langs Fort Krommeniedijk, een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het heet tegenwoordig Belevingscentrum Fort K’IJK en heeft een theeschenkerij. Ook wonen hier jongeren met een beperking en geeft het bezoekerscentrum een inkijkje in de tijd dat het fort de Lagendijk nog moest verdedigen. Vanaf hier loopt de route verder via verharde paden naar station Krommenie.

Alternatieve route broedseizoen

Op deze etappe heb je twee keer met het broedseizoen te maken. Bij knooppunt 96 en 97 moet je van 1 november tot 15 juni een klein stukje omlopen. En bij knooppunt 36 en 51 van 1 april tot 1 juli. Houd de borden goed in de gaten. Lees hier een blog over vogels op het Noord-Hollandpad.

Tips voor onderweg

Openbaar vervoer

In Akersloot, Uitgeest en Krommenie is een bushalte. Van en naar Krommenie kun je met de trein.

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Zuid-Noord

Kaartlagen
Start en eindpunten
Ambassadeurs
Route
Alternatief
Broedseizoen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?