Wandelroutes op het Noord-Hollandpad

Hoe werkt het Noord-Hollandpad?

Het Noord-Hollandpad is een compleet gemarkeerde route. Volg de gekleurde pijlen langs de route en je zult niet verdwalen. De route is opgedeeld in 16 etappes, variërend van 10 tot 25 km. Bij elk beginpunt vind je een informatiepaneel met de belangrijkste gegevens over de route. Tijdens het broedseizoen (van 1 april tot 1 juli) wordt op sommige plekken een alternatieve route gegeven. Houd de borden goed in de gaten. Het Noord-Hollandpad is zowel in Noord-Zuidrichting te wandelen, als in Zuid-Noordrichting.

Vignet noord-zuid routeVignet zuid-noord route

Onverharde paden en boerenlandpaden
Onverharde paden zijn onderdeel van het Noord-Hollandpad. We raden het gebruik van goede (waterdichte) wandelschoenen dan ook aan. Je loopt dan bijvoorbeeld over grasdijken of dwars door de weilanden, waar soms vee in staat. Bij hekken zijn overstapjes of klaphekken geplaatst en via eenvoudige bruggetjes steek je de sloten over. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden kan het zijn dat sommige stukken wat lastiger te belopen zijn. Laat jij je tegenhouden door hoog gras en zompige wandelpaden, of maakt dit jouw wandeling misschien juist extra avontuurlijk? 

Knooppunten van Wandelnetwerk Noord-Holland
Op deze website staan per etappe de knooppunten vermeld in de routes die je kan downloaden. Daar waar nog geen knooppuntenroute voorhandig is, staan uitgebreide routebeschrijvingen. Ook is het mogelijk een GPX-bestand per etappe te downloaden.

Wandel je liever met een wandelgids? Ook dat is mogelijk. In 2019 is een geheel herziene editie van het Noord-Hollandpad verschenen. Lees verder [link naar pagina over het boekje]

Je kunt het Noord-Hollandpad ook volgen via Facebook, Instagram en Twitter.

Vervoer
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad. Dit houdt in dat je altijd van A naar B loopt en géén rondje maakt. Houd hier rekening mee als je een etappe gaat lopen. Je hebt altijd (openbaar) vervoer nodig om van het eindpunt weer bij het beginpunt te komen, mocht je daar de auto hebben geparkeerd. Je kunt ook de auto parkeren bij het eindpunt en dan eerst de bus of trein nemen naar het beginpunt van de etappe. De start- en eindpunten zijn redelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk voor actuele informatie altijd even op www.ov9292.nl.

Etappe 1. wandelaars op Texel